Barroso: Az Európai Bizottság felkészült a kihívásokra

Infostart
2010. február 9. 12:25
Várhatóan megszavazza délután az új Európai Bizottság összetételét az Európai Parlament, ezzel az unió kormánya holnaptól hivatalba is léphet. A voksolást megelőző plenáris vitában a bizottság elnöke azt mondta, a testület felkészült az új kihívásokra, és nem lehet tovább úgy működni, mint eddig.

Az Európai Unió legitimitása szempontjából is fontos, hogy az Európai Parlament megszavazza az új Európai Bizottságot - ezzel érvelt a szavazás előtt a testület már korábban megválasztott elnöke amellett, hogy a képviselők adják áldásukat a 27 fős bizottságra.

José Manuel Barroso felolvasta a Lisszaboni Szerződés rendelkezéseit a bizottság feladatáról, és hangsúlyozta, hogy a testület felkészült az új kihívásokra.

"Az a csapat, amit ma bemutatok Önöknek, kész arra, hogy a kihívásokkal szembenézzen, és új gondolatokkal foglalkozzon. A bizottság összetétele tükrözi Európa sokszínűségét. Olyan csapat, amelybe nyugodtan belehelyezhetik a bizalmukat. Felkészültünk arra, hogy a munka nem folytatódhat ugyanúgy, mint eddig" - fogalmazott.

José Manuel Barroso szerint Európa és az egész világ különleges időket él, a gazdasági válság alapjaiban változtatott meg évtizedes berögzüléseket és helyesnek hitt gondolkodásmódokat, ehhez pedig az új bizottság alkalmazkodni tud. Szerinte a testület névsora is bizonyíték erre.

Hangsúlyozta, hogy a Lisszaboni Szerződés át is alakította a bizottság jogkörét. A testület fogja képviselni az Európai Uniót a külső országokban, a bizottság tagja ugyanis alelnökként a közösség kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a brit Catherine Ashton.

A testület nem változik jelentősen, sok ország ismét az eddigi biztost delegálta a bizottságba, sokuknak azonban változott a tárcája. A spanyol Joaquin Almunia a pénzügyek után a versenypolitikát fogja felügyelni, a helyére a finn Olli Rehn kerül. A francia Michel Barnier a belső piacért felel majd, az észt Siim Kallas a közlekedési ügyeket vezeti, a német Günther Oettinger a megnövekedett jelentőségű energiaportfóliót felügyeli, az olasz Antonio Tajani pedig az ipar- és vállalkozási tárcát veszi át az eddigi német biztostól.

Magyarországot a következő öt évben Andor László közgazdász képviseli majd az Európai Bizottságban szociális és foglalkoztatási biztosként.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást