eur:
393.66
usd:
368.37
bux:
66256.91
2024. április 24. szerda György

Bajnai Egyiptomban lobbizott a Nabuccóért

Az együttműködést és a kereskedelmi kapcsolatok kiaknázását nevezte a válságból való kiútnak Bajnai Gordon miniszterelnök, kedden Kairóban, ahol Rasid Mohamed Rasid külkereskedelmi és ipari miniszterrel megnyitotta az egyiptomi-magyar üzleti fórumot.

A magyar miniszterelnök kétnapos kairói látogatása során kedden egyebek mellett a Nabucco-gázvezetékhez való csatlakozásra bíztatta egyiptomi tárgyalópartnereit.

Letette egy Kairó melletti településen a Dispo Amecor, magyar-egyiptomi vegyesvállalat alapkövét is, és további együttműködésre ösztönözte a két ország vállalatait.

Bajnai Gordon szerint Hoszni Mubarak egyiptomi államfő tavaly októberi budapesti látogatása óta "ígéretes áttörés" történt a régi hagyományokon nyugvó egyiptomi-magyar gazdasági kapcsolatok újjáélesztésében, és ma Magyarország számos befektetési lehetőséget kínál Egyiptomnak. Egyiptom Magyarország számára kaput jelent az arab világban, stratégiai partnerországa hazánknak - mondta Bajnai Gordon.

Magyarország és Egyiptom áruforgalma 2004 és 2008 között több mint hat és félszeresére nőtt, 2008-ban 275 millió dollár volt és ebből 262 millió dollárt tett ki a magyar export. Ezzel Magyarország számára Egyiptom a második legjelentősebb afrikai partner a Dél-afrikai Köztársaság után. A magyar behozatal ugyanebben az időszakban 42 százalékkal csökkent, ami az élelmiszerek 63 százalékos importcsökkenésének tudható be. Magyarország fő exportcikkei: gépek, vegyipari termékek és híradástechnikai eszközök.

Magyarország az elmúlt három évben háromszorosára növelte kereskedelmi forgalmát Egyiptommal és most az a cél, hogy megduplázza azt.

A Dispo Amecor az első olyan magyar többségi tulajdonú befektetés Egyiptomban, amely termelői kapacitás létrehozására szolgál. A vegyesvállalatot a magyar Dispo Medicor és az egyiptomi Ameco cég alapította tavaly decemberben, a vállalat egyszer használatos infúziós készülékeket fog gyártani Egyiptomban. A cég 60 százalékos magyar és 40 százalékos egyiptomi részesedéssel jött létre. A közös cég, a mintegy 80 milliós egyiptomi piac mellett Afrika és az arab világ több országába is exportálja majd termékeit.

Előrehaladott tárgyalások folynak egy magyar cég által kidolgozott, korszerű szarvasmarha-tartási technológia kiviteléről Egyiptomba. Kiemelt projektek közé tartozik egy halgazdasági, környezetvédelmi és turisztikai projekt a Nílus deltavidékén, az 504 millió négyzetméter vízfelülettel rendelkező Burullusz-tó rehabilitációja, Edfu és Kom Ombo ókori templomainak megmentése a talajvízkároktól, illetve az egyiptomi vasúti infrastruktúra és áruszállítás fejlesztésében való magyar közreműködés.

Emellett lehetőség van haditechnikai együttműködésre is, kiváltképpen a szovjet gyártmányú radarok és egyéb híradástechnikai berendezések korszerűsítésében.

A Nabucco-gázvezetékhez való csatlakozással kapcsolatban Bajnai Gordon felhívta a figyelmet arra, hogy mintegy 200 kilométerrel meg kell hosszabbítani a már létező, Egyiptomból induló transzarab gázvezetéket, hogy Törökországban elérje a majdani Nabuccót. Ez - mondta - nagyban növelné a Nabucco biztonságát és kiszámíthatóságát, és vonzó piacot teremtene Egyiptom és más észak-afrikai gázeladóknak.

Bajnai Gordon rámutatott arra, hogy Egyiptom a térség legnagyobb cseppfolyós gáztermelő és -szállító országa. Magyarország azt szeretné elérni, ha Egyiptomból is kaphatna gázt, az Adrián Horvátországgal közösen épülő, cseppfolyós gázbehozatalra lehetőséget adó gázterminál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×