eur:
394.45
usd:
369.84
bux:
65204.17
2024. április 19. péntek Emma

A félsziget atommentesítését akarja az észak-koreai vezető

Kim Dzsong Il megerősítette: az az óhaja, hogy tegyék atommentes övezetté a Koreai-félszigetet. Észak-Korea elsőszámú vezetője ezt a Phenjanba látogató Vang Csia-zsuj magas rangú kínai pártvezetőnek mondta megbeszélésükön - jelentette a kínai hírügynökség.

Kim említést tett arról a hathatalmi tárgyalásról is, amelyet Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea kezdett vele, azzal a céllal, hogy rávegye Phenjant: bizonyos gazdasági ösztönzőkért és segítségnyújtásért cserében tegyen le arról, hogy atomfegyvert fejleszt ki. Észak-Korea tavaly fordított hátat a megbeszéléseknek, mert nehezményezte, hogy egy nagy hatótávolságú rakétával végzett kísérletét a nemzetközi közösség elítélte.

Egyes elemzők Kim mostani megnyilvánulását bátorítónak tartják abból a szempontból, hogy Phenjan hajlandó lesz folytatni az egyezkedéseket a vele tárgyaló hatalmakkal.

A kínai illetékessel folytatott beszélgetésén elhangzottak részleteiben azonban egyelőre nem ismeretesek.

A KCNA észak-koreai hírügynökség a nap folyamán jelentette, hogy Kimnek a vendége átadta Hu Csin-tao kínai elnök szóbeli üzenetét, az észak-koreai vezető pedig megkérte Vang Csia-zsujt, hogy továbbítsa az ő válaszüzenetét a kínai államfőnek. A két üzenet tartalma nem ismeretes.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×