A félsziget atommentesítését akarja az észak-koreai vezető

InfoRádió / MTI
2010. február 9. 06:15
Kim Dzsong Il megerősítette: az az óhaja, hogy tegyék atommentes övezetté a Koreai-félszigetet. Észak-Korea elsőszámú vezetője ezt a Phenjanba látogató Vang Csia-zsuj magas rangú kínai pártvezetőnek mondta megbeszélésükön - jelentette a kínai hírügynökség.

Kim említést tett arról a hathatalmi tárgyalásról is, amelyet Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea kezdett vele, azzal a céllal, hogy rávegye Phenjant: bizonyos gazdasági ösztönzőkért és segítségnyújtásért cserében tegyen le arról, hogy atomfegyvert fejleszt ki. Észak-Korea tavaly fordított hátat a megbeszéléseknek, mert nehezményezte, hogy egy nagy hatótávolságú rakétával végzett kísérletét a nemzetközi közösség elítélte.

Egyes elemzők Kim mostani megnyilvánulását bátorítónak tartják abból a szempontból, hogy Phenjan hajlandó lesz folytatni az egyezkedéseket a vele tárgyaló hatalmakkal.

A kínai illetékessel folytatott beszélgetésén elhangzottak részleteiben azonban egyelőre nem ismeretesek.

A KCNA észak-koreai hírügynökség a nap folyamán jelentette, hogy Kimnek a vendége átadta Hu Csin-tao kínai elnök szóbeli üzenetét, az észak-koreai vezető pedig megkérte Vang Csia-zsujt, hogy továbbítsa az ő válaszüzenetét a kínai államfőnek. A két üzenet tartalma nem ismeretes.