Ukrajna: vezet az ellenzék

Infostart
2010. február 8. 07:17
A részeredmények szerint az ellenzéki Viktor Janukovics 2,74 százalékponttal vezet Julija Timosenko miniszterelnök előtt az ukrán elnökválasztás második fordulójában. Az ellenfelek kölcsönösen csalással vádolják egymást és tömegtüntetésekkel fenyegetőznek. Timosenko kampánystábja szerint Kelet-Ukrajnában hamis szavazólapok tömegére bukkantak.

A legfrissebb adatok szerint Viktor Janukovics ellenzéki pártvezető előnye sokat csökkent Julija Timosenkóhoz képest a vasárnapi ukrán elnökválasztás szavazatai összeszámlálásának előrehaladtával, de a feldolgozottság már igen magas volt hétfő reggel.

Janukovics a voksok 48,54 százalékát szerezte meg, Timosenko kormányfő pedig a 45,8 százalékát, ami 2,74 százalékpontos különbség. A feldolgozottság azonban már 87,3 százalékos.

Janukovics már 6 százalékos feldolgozottsági szintnél hirdette saját győzelmét, Timosenko viszont fogadkozott, hogy minden szavazatért harcolni fog. Azt mondta: "Amíg az utolsó szavazólapot fel nem dolgozzák, nem lehet semmilyen eredményről sem beszélni".