Haitin iskolákat épít újjá a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

InfoRádió / MTI
2010. február 8. 13:44
Két iskola újjáépítését és felszerelését kezdi meg hamarosan Haitin a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a helyszíni felmérések alapján - közölte az egyházi karitatív szervezet.

Mint írták, a Leogan és a Darbonne nevű településen található iskolát építik újjá. Sok szervezet a fővárosra, Port-au-Prince-re koncentrál, ők viszont fontosnak tartják, hogy az attól távol eső, de a földrengés által rendkívüli mértékben sújtott területekre is eljusson a segélyszervezeten keresztül a magyar emberek és cégek támogatása.

A korábban összesen több mint kétezer diákot befogadó két iskola közül az egyik városi, a másik falusi, mindkettő az epicentrum közelében található. A szervezet a közleményben kitért arra: mivel ezen a két településen esti iskolákat is tartottak a szegényebbeknek és az idősebbeknek, a földrengés nagyon sok embert éppen tanulás közben ért. A rengés rendkívüli pusztítás végzett, az iskolát teljesen összedöntötte.

Fekete Dániel, a szervezet sajtóreferense az MTI-nek elmondta: jelenleg az ideiglenes sátoriskolákat állítják és szerelik fel, azokban tanulhatnak a diákok, amíg az új épületek el nem készülnek. Az állandó épületek kivitelezéséhez most kérik a vállalkozóktól az árajánlatokat, ennek alapján még legalább néhány hét eltelik az alapkőletételig.

Megemlítette azt is: további iskolák építését is tervezik nemzetközi összefogással, szintén egyházi hátterű segélyszervezetek segítségével. Eddig összesen 19 iskolát jelöltek ki, amelyeket az Action of Churches Together elnevezésű szervezet segítségével építenek majd fel.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az iskolák újjáépítéséhez további felajánlásokat fogad bankszámlájára, illetve lehet csatlakozni az iskola újjáépítéséhez online úton is, a www.segelyszervezet.hu weboldalon.