Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Irán hazai centrifugákkal dúsítana uránt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Iránban utasítást adott az államfő, hogy hazai centrifugákkal kezdjenek el 20 százalékosra dúsítani uránt a teheráni kutatóreaktor üzemanyag-ellátása céljából. Mahmúd Ahmadinezsád bejelentésével gyakorlatilag megkérdőjeleződik az előrehaladás az uráncseréről szóló tárgyalásokon.

Tegnap a müncheni biztonságpolitikai konferencia résztvevői több egyeztetést is tartottak a teheráni nukleáris programról. Az iráni külügyminiszter, miután a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség új főigazgatójával tárgyalt, azt mondta: Teherán továbbra is csak feltételekkel hajlandó külföldön dúsítani uránkészletének egy részét.

 Manusher Mottaki megismételte: országa kész a külföldi dúsításra, de bele akar szólni az urán mennyiségének meghatározásába, valamint a helyszín kiválasztásába. Amano Jukija az egyeztetés után úgy vélte: Irán álláspontja továbbra is változatlan az ügyben. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség az elmúlt év végén tett javaslatot arra, hogy Irán külföldön dúsítsa uránkészletének egy részét és cserébe fűtőelemeket kap vissza. A bécsi székhelyű szervezet szerint ezzel Irán bebizonyíthatná, hogy nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál.

A pénteken kezdődött 3 napos konferencián több mint 40 állam vesz részt; Magyarországot Szekeres Imre honvédelmi miniszter képviseli.