Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csatába torkollhat az ukrán elnökválasztás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Feszült légkörben ér véget az elnökválasztási kampány Ukrajnában pénteken, mindkét elnökjelölt tömegtüntetéseket ígért a voksolás után.

Viktor Janukovics ellenzéki pártvezető és Julija Timosenko kormányfő Kijevben nagygyűlésen szólította meg híveit utoljára a tévékamerák előtt. A kampány hivatalosan éjfélkor ér véget, a választás előtti napon, szombaton kampánycsend van.

"Ukrajna előtt bonyolult kihívások állnak. Kérem Istent, adjon nekünk bölcsességet, és bocsánatát kérem minden igazságtalan és tisztességtelen tettért, amit a hatalom elkövetett, amelyet én is képviseltem" - mondta a fehér kabátba öltözött Timosenko több száz hívével mondott közös imájában a Szófia téren.

Néhány száz méterrel arrébb popkoncertet adtak az első fordulóban 10 százalékpontos előnnyel végzett ellenfél, Janukovics tiszteletére. Résztvevők százai lobogtatták a "Janukovics az elnökünk" feliratú kék lobogókat.

Az elmúlt napokban a két jelölt egymást vádolta kölcsönösen azzal, hogy választási csalásra készül, és Timosenko tömegtüntetésekkel fenyegetőzött.

"Csalás esetén az utcára szólítjuk az embereket" - figyelmeztetett. Öt évvel ezelőtt, a narancsszínű forradalomban tüntetők százezrei követelték az elcsalt választási forduló megismétlését.

Janukovics elutasította a kormányfő vádaskodását, aki szerint Timosenko a vereségét érzi. "Normális emberek nem mennek tüntetni" - mondta. Közeli munkatársa, Anna Herman, a Régiók Pártja képviselője pénteken a gazdasági válságra utalva hangsúlyozta: "Ukrajnának kenyérre van szüksége, nem forradalomra."

A kijevi hatóságok mindenesetre pénteken bejelentették, hogy Viktor Janukovics ellenzéki vezető hívei 50 ezer fős nagygyűlés számára kértek engedélyt a második forduló utáni napra.

A vasárnapi szavazás előtt a közvélemény amiatt aggódott leginkább, hogy vége legyen az elmúlt évek, a narancsszínű forradalom által hatalomra segített Viktor Juscsenko elnökségét jellemző politikai bizonytalanságnak, és nem vártak túl sokat a választástól.

Maga Juscsenko, aki az ötödik helyen végzett a január 17-i első fordulóban, mozgósításra szólította fel a rendvédelmi erőket, hogy akadályozzanak meg minden "terrorista megmozdulást".

A pénteki ukrán sajtó nagy terjedelemben méltatta a szavazás utáni tömegtüntetések lehetőségét, amelyek annál inkább valószínűek, minél kisebb lesz a két jelölt szavazatai között a különbség.

"Sem Timosenko tömbje, sem a Régiók Pártja nem ismerik el az esetleges választási vereségüket" - vélte a Weekly.ua című internetes folyóirat, amely szerint "a szembenállás megszervezett csatába torkollhat"

A Timosenko hívének számító Jurij Lucenko belügyminiszter-helyettes szerint a Régiók Pártja 2 ezer egykori biztonsági és katonatisztet hozatott Kijev megyébe.

"Tömeggyűléseket terveznek Kijevben, hogy megbénítsák a közigazgatást" - mondta Lucenko az Interfax-Ukraina hírügynökség szerint.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke, Valentin Nalivajcsenko pénteken bejelentette, hogy a kijevi Függetlenség terén őrizetbe vettek egy férfit, akinél robbanószer, detonátor és tűzfegyver volt. A városban megerősítették a biztonsági intézkedéseket, a férfi ellen eljárás indult.