eur:
394.19
usd:
370.77
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Putyin bírálatáért le akarják váltani a felsőház elnökét

Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország párt és egyben a felsőház elnökét visszahívással fenyegeti a dumában kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország Párt, amiért a minap kifejtette, hogy nem mindenben ért egyet Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel.

Az Egységes Oroszország Párt honlapja Andrej Vorobjovot, a párt központi végrehajtó bizottságának vezetőjét idézte, aki azt mondta: Mironov a szentpétervári parlamentet képviseli a felsőházban, s mivel az Egységes Oroszország Párt a szentpétervári parlamentben (is) többséggel rendelkezik, ezért logikus, ha a pártvezetés konzultációkat kezd a szentpéterváriakkal Mironov visszahívási procedúrájának megkezdéséről.

Vjacseszlav Vologyin, a hatalom pártja általános tanácsa elnökségének titkára, az állami duma alelnöke kijelentette: Mironov megnyilvánulásai tisztességtelenséget és következetlenséget jelentenek Vlagyimir Putyinnal szemben, "aki sokat tett az országért, a társadalomért, és magáért Szergej Mironovért is. Ilyen igazságtalan értékelést... Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev nem érdemelt meg."

Andrej Iszajev, az Egységes Oroszország Párt általános tanácsa elnöksége titkárának első helyettese szerint Mironovnak önként kell lemondania tisztségéről a történtek után. "Kijelentése, amely szerint már nem támogatja Vlagyimir Putyint, szerintem Mironov személyes erkölcsi összeomlása" - mondta Iszajev.

Mironov az Interfax hírügynökség kérdésére szerdán csodálkozásának adott hangot az Egységes Oroszország Párt állásfoglalásával kapcsolatban, s leszögezte, hogy a mai jogszabályok értelmében a visszahívása az említett úton nem valósítható meg, amennyiben csakis a Felsőház fordulhat a szentpétervári testülethez a visszahívást kérve. Ami pedig a Vlagyimir Putyinhoz fűződő viszonyát illeti, szükség esetén majd személyesen tisztázzák, amit kell, és semmi szükség külső értékelésekre - mondta.

Mironov - akinek Igazságos Oroszország pártja elvben ellenzékinek számít, de rendszerint támogatja az Egységes Oroszország Pártot, s már az egyesülést is felajánlotta annak korábban, hétfőn a központi, állami I. csatorna Vlagyimir Pozner ismert riporter által vezetett politikai beszélgető műsorában szó szerint a következőket mondta:

"A 2004-es választások idején, amikor Putyin még nem volt az Egységes Oroszország Párt elnöke, valóban azt mondtam, hogy támogatom. Pártom továbbra is támogatja teljes külpolitikai tevékenységét, továbbá számos belpolitikai döntését. Határozottan nem értünk egyet például az általa beterjesztett költségvetéssel, ezért ellene szavaztunk.

Nem értünk egyet a válságellenes intézkedésekkel, amelyeket Vlagyimir Putyin javasolt, és ezért előterjesztettük saját javaslatainkat. Így elavult információ azt mondani, hogy mi, és személy szerint én, mindenben támogatjuk Putyint. Egyébként nem csekély mértékű ellenérzést vált ki nálunk, hogy Vlagyimir Putyin az Egységes Oroszország Párt élére állt, amely párt velünk szemben áll, s amely valamiféle kétes konzervatív ideológiát mond a magáénak".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×