Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyelőre nincs pozitív válasz Szerbia EU-tagjelöltségi kérelmére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az EU-nak jelenleg nincs pozitív válasza Szerbia tagjelöltségi kérelmére - közölte szerb újságírókkal Jelko Kacin, az Európai Parlament (EP) szerbiai jelentéstevője, hozzátéve: az uniós integráció folytatódásának feltétele a hágai nemzetközi törvényszékkel való maradéktalan együttműködés.

A Brüsszelben járt újságírókkal beszélgető szlovén diplomata emlékeztetett arra, hogy Serge Brammertz, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze új jelentést júniusban tesz majd, s az EU miniszteri tanácsa ezután dönt arról, hogy életbe léphet-e a Szerbiával kötött stabilizációs és társulási megállapodás, ami a tagjelölti státusnak is feltétele.

Brammertz nem tágít attól, hogy Ratko Mladic volt boszniai szerb hadsereg-főparancsnokot és a Horvátországban elkövetett háborús bűnökkel vádolt Goran Hadzicsot ki kell adni a Nemzetközi Törvényszéknek. Amíg erre nem kerül sor, mi, az Európai Parlamentben ülők sem ratifikálhatjuk a megállapodást - nyilatkozta Jelko Kacin, megjegyezve, hogy ha a két hágai vádlottat időközben letartóztatnák, úgy ez a folyamat felgyorsulhatna.

Azt is elmondta, hogy a hágai főügyész a szerbiai közhangulatot is nehezményezi, nevezetesen azt, hogy Mladic elfogásának és kiadatásának nincs kellő társadalmi támogatottsága. Szavai szerint Brüsszelt továbbra is sokkolja, hogy Mladicsot hősként kezelik. Kacin szerint a terhes múlttal való szembesülés, a mítoszokkal való szakítás tehetné ténylegesen lehetővé a jövő felé fordulást. "Mindaddig, míg Szerbia nemzeti hőseit a 90-es évekből meríti és azokat Mladic testesíti meg, nem tehet eleget az Unió követelményeinek, és nem közeledhet hozzá" - jelentette ki.

Eduard Kukan, a Nyugat-Balkánnal megbízott EP-képviselők küldöttségének vezetője szerint a "bővítési fáradtság" ellenére Brüsszelben - Szerbiát illetően is - alapvetően pozitív a hangulat. Arnaud Danjean, a küldöttség tagja a bővítés folytatását illetően egyetértett szlovák kollégájával, arra figyelmeztetett azonban, hogy a feltételeknek kivétel nélkül eleget kell tenni. "Mi nagyon igényesek vagyunk. A bővítés a célunk, de nem a mindenáron való bővítés. Arra csak akkor, csakis akkor kerülhet sor, ha a feltételeket teljesítik, és adott a politikai egyetértés és támogatás is" - közölte Danjean.