Svájc befogadott egy üzbég rabot Guantánamóról

InfoRádió / MTI
2010. január 26. 18:14
Svájcba szállítottak egy üzbég rabot a bezárásra ítélt guantánamói börtöntáborból - közölte a svájci és az amerikai kormány.

A férfi a tájékoztatás szerint "január hónapban" érkezett meg a Kuba szigeti öbölben lévő amerikai haditengerészeti támaszponton létesített börtöntáborból, és Genf kantonban telepítették le.

A közlés szerint Svájc "emberbaráti megfontolásból" döntött a volt rab befogadása mellett, illetve azért, hogy hozzájáruljon a guantánamói tábor körüli gondok megoldásához. Az alpesi országban közölték: Washington biztosította a svájci hatóságokat arról, hogy a befogadott nem jelent veszélyt. "Az az amerikai gyanú, amely szerint az illető terrorista körökkel tart kapcsolatot, soha nem öltött konkrét formát", és már 2005-ben szabadon bocsáthatónak nyilvánították - közölték a svájci hatóságok.

Az üzbég férfi írásban megerősítette, hogy "soha nem vett részt terrorcselekményben, és nem áll szándékában hasonló jogellenes cselekményt elkövetni a jövőben". Megfogadta emellett, hogy "tiszteletben tartja a svájci törvényeket, megtanulja annak a területnek a nyelvét, amely befogadta", és beilleszkedik.

Az üzbég férfi ügyénél nagyobb port vert föl annak a szintén Guantánamón raboskodó ujgur testvérpárnak az esete, akiket Svájc szintén befogadna, Kína ugyanis tiltakozott ez ellen. Peking szerint "a kínai állampolgárságú feltételezett terroristákat Kínába kell hazaszállítani, függetlenül a nemzetiségi hovatartozásuktól", és svájci befogadásuk "veszélyeztetheti" az alpesi ország és Kína viszonyát.

Az üzbég fogoly volt a legutóbbi azoknak a raboknak a sorában, akiket elszállítottak Guantánamóról, miután Barack Obama amerikai elnök elrendelte a tábor bezárását. Jelenleg 192 embert tartanak fogva a 2002 óta működő létesítményben, amelyet rengeteg bírálat ért jogvédő csoportok és külföldi kormányok részéről.