Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama évekre befagyasztana állami programokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az állami kiadások tíz év alatt 250 milliárd dolláros megtakarítást eredményező befagyasztását fogja javasolni Barack Obama amerikai elnök a kormány hamarosan nyilvánosságra hozandó idei költségvetésében - jelentette fehér házi forrásokra hivatkozva a CBS televízió.

Obama már szerdai évértékelő beszédében jelezni fogja, hogy az érintett kormányzati ügynökségek és programok költségvetését - nem nemzetbiztonsági, úgynevezett diszkrecionális kiadásokról van szó - három évig a tavalyi 447 milliárd dolláros szinten akarja tartani, vagy az alá akarja szorítani. A kiadások növelését azt követően pedig az infláció követésére korlátozná.

A The New York Times értesülése szerint a befagyasztásra ítélt programok közé tartozik a légi közlekedés irányítása, az agrártámogatások, továbbá oktatási, élelmezési és parkfenntartási programok. A megszorítások nem érintenék a védelmi és belbiztonsági kiadásokat, valamint a külföldi segélyprogramokat és a veteránok támogatását. Nem fagyasztanák be az idősek és rászorultak egészségügyi ellátására fordítandó kiadásokat és a társadalombiztosítási programokat sem.

A kormány úgy számol, hogy a jelentős, a szövetségi büdzsé egyhatodát érintő befagyasztással - amelyhez a kongresszus jóváhagyására van szükség - tíz év alatt 250 milliárd dollár megtakarítást lehetne elérni.

Az elnök a kezdeményezéssel meg akarja mutatni, hogy kezében tartja az óriásira duzzadt hiányt. Szándékát azonban elemzők szerint nem biztos, hogy kedvezően fogják fogadni pártja, a Demokrata Párt vezetői, akik közül sokan úgy látják: az ilyen önkorlátozások kockázatos politikát jelentenek mély gazdasági recesszió idején.