Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem kizárt az autoriter kormányzás Ukrajnában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy autoriter kormányzat alakulhat Ukrajnában a mostani választások után - véli a Közép-európai Egyetem külpolitikai szakértője. Deák András György az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: június eleje előtt nem lesz idei költségvetése keleti szomszédunknak.

Bár Ukrajna elindult a demokratizálódás útján, a szakértő szerint azonban a történtek nem visszafordíthatatlanok, azaz nem kizárt, hogy a populista demokratikus kormányzatot egy autoriter kormányzás váltja. Deák András György hozzátette: erre számos példát láttunk már Dél-Amerikában.

Szavai szerint ennél rosszabb lenne az, ha külföldi mandátumrendszer jönne létre, azaz Oroszország az Egyesült Államokkal és Európával együtt arra rendezkedne be, hogy rendbe tegye Ukrajnát, mint ahogy az a Balkán esetében történt.

A szakértő szerint azonban egyelőre nem várható gyors változás a belpolitikai helyzetben. Bár az elnökválasztás második fordulója február 7-én lesz, a 2010-es költségvetés elfogadása nagyjából májusra, júniusra várható.

A perdöntő az lesz, hogy az új elnök tud-e parlamenti többséget szerezni, ez pedig márciusban, áprilisban dől el.

A Közép-európai Egyetem külpolitikai szakértője szerint Viktor Janukovics nyerheti meg az ukrán elnökválasztás februári második fordulóját.

A még versenyben lévő két jelöltről szólva elmondta: Viktor Janukovics az első fordulóban a szavazatok nagyjából 35 százalékát szerezte meg, míg Julia Timosenko a 25 százalékát. A tíz százalékos szavazatkülönbséget igen nehéz lenne ledolgoznia Timosenkónak, mivel a maradék 40 százaléknyi szavazatból még mindketten számíthatnak támogatókra.

Hanganyag: Hlavay Richárd