eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kivégezték "Vegyi Alit"

Irakban hétfőn kivégezték Ali Haszán al-Madzsídot, Szaddám Huszein egykori diktátor "Vegyi Ali" néven ismert csatlósát, akit négy ízben ítéltek halálra, emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

"Az Ali Haszán al-Madzsíd elleni halálos ítéletet végrehajtották, felakasztották őt a törvény és az alkotmány értelmében, (...) az általa elkövetett gyilkosságokért és emberiesség elleni bűncselekményekért" - jelentette be közleményében Ali ad-Dabag kormányszóvivő.

A Huszein-rezsim volt vezető tisztségviselőjét nyolc nappal azután végezték ki, hogy kötél általi halálra ítélték őt az észak-iraki Halabdzsa kurd város elleni gáztámadás elrendelése miatt, amely 1988-ban mintegy ötezer ember halálát okozta.

Felakasztásának hírét nem sokkal azután tették közzé, hogy rövid egymásutánban három autóbombával elkövetett öngyilkos merénylet robbanása rázta meg Bagdad belvárosát. Az egyelőre nem világos, hogy van-e összefüggés az újabb terrorcselekmények és Ali Haszán al-Madzsíd kivégzése között.

"Vegyi Alit" 2003 augusztusában fogták el, öt hónappal azután, hogy az amerikai és brit erők lerohanták Irakot és megdöntötték Szaddám Huszein rezsimjét. Először 2007 júniusában ítélték kötél általi halálra a kurd lakosság elleni vérengző hadjárat kiterveléséért. 2008 decemberében újra halálra ítélték, ezúttal az 1991-es síita felkelés leverésében játszott szerepéért. Harmadik halálbüntetését 2009 márciusában kapta a bagdadi Szadrvárosban és a fővárostól délre fekvő Nedzsefben 1999-ben síita civilek ellen elkövetett vérengzések ügyében.

A halabdzsai mérgesgáztámadás ügyében hozott, január 17-én közzétett ítéletében az iraki legfelsőbb bíróság negyedszer is halálra ítélte őt, valamint 15 év börtönbüntetést szabott ki Szultán Hasem volt védelmi miniszterre."

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×