Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Brit lap: Magyarország \"megtévesztéssel\" adatott ki két brit gyanúsítottat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar hatóságok \"félrevezetéssel\" érték el, hogy az eljáró londoni bíróság hozzájárult két brit gyanúsított kiadatásához - írta vasárnap a magyarországi vizsgálati fogságban lévő két brit ügyvédeit idézve a The Observer című londoni lap.

Michael Turner és üzlettársa, Jason McGoldrick egy marketing-vállalkozást működtetett Magyarországon. Miután a cég hat éve csődbe ment, vádat emeltek ellenük azzal a gyanúval, hogy 134 ügyfelet csalárd módon 18 ezer fonttal (5,4 millió forinttal) megkárosítottak.

A brit hatóságok kiadták Turnert és McGoldricket Magyarországnak, ahová a két gyanúsított november 2-án megérkezett.

A legnagyobb vasárnapi brit baloldali lap írása szerint a két brit "önként repült Budapestre", arra számítva, hogy bírósági tárgyaláson kell megjelenniük. Ehelyett "megbilincselték és börtönbe hajították őket".

A lap szerint "több mint 80 napi fogva tartás után" eddig egyetlen rendőrségi kihallgatás volt az ügyben. A brit őrizeteseknek naponta mindössze egy óra testgyakorlást engedélyeznek, hetente egyszer zuhanyozhatnak, és havonta egyszer látogathatják meg őket hozzátartozóik - áll a The Observer cikkében. A lap szerint a magyar bűnügyi igazságszolgáltatási rendszer "kemény, bürokratikus és hírhedten lassú".

Az újság idézi a két brit jogi képviselőit, akik szerint a magyar hatóságok félrevezető módon érték el az eljáró londoni bíróságnál a kiadatás jóváhagyását, azt a benyomást keltve, hogy az ügyészségi anyag elkészült, és a gyanúsítottak már a bírósági eljárásra utaznak Magyarországra.

Lord Dartmouth, aki az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját (UKIP) képviseli az Európai Parlamentben - e párt fő programja a brit EU-tagság feladása -, a napokban Budapesten járt, hogy kifejezze aggályait a magyar hatóságoknak.

A brit politikus a The Observernek azt mondta: az európai elfogatóparancs, amelynek alapján a két britet kiadták, "rosszul átgondolt ... nem megfelelő jogszabály", amelyet "ezek után ismét át kell tekinteni".

Lord Dartmouth szerint Budapesten "példaszerű udvariassággal" fogadták, ám az ügynek "aligha ez a lényegi pontja ... (a két britet) azon az alapon adták ki, hogy büntetőeljárás indul ellenük, de a hatóságok valójában még a bizonyítékokat gyűjtik".

A magyar fél a lap szerint cáfolja, hogy helytelenül alkalmazta volna a kiadatási eljárást. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a The Observernek elmondta: a magyar törvények teljes összhangban vannak azokkal az EU-bizottsági ajánlásokkal, amelyek az európai elfogatóparancs kibocsátását szabályozzák.

Hozzátette: Magyarországon már a vizsgálati szakaszban ki lehet adni az európai elfogatóparancsot, ügyészségi vádemelés nélkül is.

Az ügy már korábban politikai szintre emelkedett. A két brit gyanúsított parlamenti képviselője novemberben közölte, hogy Jack Straw brit igazságügyi miniszter elé tárja az esetet. Jim Knight hangot adott annak a véleményének is, hogy az európai elfogatóparancsot "ez esetben helytelenül alkalmazták".

A két brit gyanúsított rokonai és barátai a brit parlament és a londoni magyar nagykövetség előtt is tüntettek már az ügyben.