Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Georgieva az új bolgár EU-biztosjelölt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Krisztalina Georgievát jelölte a bolgár kormány kedden a balkáni országnak járó európai uniós biztos posztjára, miután az előző jelölt visszalépett.

Az 56 éves Georgieva jelenleg a Világbank egyik alelnökeként tevékenykedik. A nemzetközi pénzügyi intézménynek 1993-ban lett a munkatársa. Azóta számos technikai és igazgatási pozíciót töltött be; szakterülete a környezetvédelemmel és a fenntartható fejlődéssel összefüggő kérdések témaköre volt. 2008 márciusában Robert Zoellick, a Világbank elnöke személyesen választotta ki a bolgár szakembert az alelnöki és egyben a testületi titkári posztra.

A tavaly júliusban rendezett parlamenti választások után megalakult szófiai kormány elnöke, Bojko Boriszov pénzügyi tanácsadójává nevezte ki Georgievát. A hölgy közgazdaságtanból doktori fokozattal rendelkezik, ezen kívül egyetemi diplomája van politikai gazdaságtanból és szociológiából. Folyékonyan beszél angolul, franciául, oroszul és szerbül.

Posztgraduális tanulmányokat és kutatásokat végzett a természeti erőforrások és a környezetvédelem terén a London School of Economicson, illetve a bostoni Massachusetts Institute of Technologyn (MIT).

Georgieva jelölését megfigyelők úgy értékelik, mint Szófia arra irányuló kísérletét, hogy javítsa Bulgária imázsát azok után, hogy az elsőként EU-biztosnak jelölt Rumjana Zseleva hiányos szakértelme és pénzügyi szabálytalanságok miatt kénytelen volt visszalépni a jelöltségtől.