Összehangolt tálib támadás fontos kabuli épületek ellen

InfoRádió / MTI
2010. január 18. 07:53
Az afganisztáni tálibok húsz fegyverese összehangolt támadást indított hétfőn fontos kabuli épületek, közöttük kormányhivatalok ellen. Ezt maguk a lázadók közölték egy honlapon.

Rohamukat rakétacsapások és egyéb robbanások előzték meg a belvárosban. Az afgán biztonsági erők felvették velük a harcot, a helyi NATO-erők pedig közölték, hogy az afgán katonák, rendőrök segítségére sietnek.

A támadók robbanómellényt viselnek. Közülük legalább egy már fölrobbantotta magát az elnöki palota közelében. Két tálib behatolt egy áruházba, és ott vív tűzpárbajt biztonságiakkal - mondta egy meg nem nevezett kormánytisztviselő.

Közben újabb hatalmas robbanás történt hétfő délelőtt az afgán fővárosban, miközben már mintegy másfél órája tartott a tűzpárbaj tálib fegyveresek és az afgán biztonsági erők, illetve a velük szövetséges NATO-erők között - jelentették újságírók a helyszínről.

A tálibok közleménye szerint mintegy húsz fegyveresük indított támadást kormányzati épületek, köztük az elnöki palota ellen. Az afgán biztonsági erők azt állítják, a támadók legalább harmincan voltak kezdetben, és hármat már lelőttek közülük. Több támadón robbanómellény van - tették hozzá.

A hatalmas robbanásról egyelőre nem tudni, hogy milyen eredetű, viszont az egyik afgán tévé mutatta azt a bevásárlóközpontot, amelyet a tálibok szintén megtámadtak, és a képek tanúsága szerint az épület lángokban áll.