Megtalálták nyolc kínai holttestét Haitin

InfoRádió / MTI
2010. január 17. 10:22
Megtalálták annak a nyolc kínainak a holttestét, akik közül négyen Haitin teljesítettek szolgálatot, négyen pedig a földrengés napján érkeztek haiti fővárosba - tájékoztatott a kínai közbiztonsági minisztérium.

Azok a kínaiak, akik a négy békefenntartó társaságában voltak, a minisztérium konzultációs célból kiküldött csoportját alkották. Õk kedden délután érkeztek Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be.

A nyolc kínait az ENSZ helyi központjában érte a földrengés helyi idő szerint délután 4 óra 50 perckor. A közbiztonsági tárca közlése szerint az áldozatok között van a minisztérium 48 éves pénzügyi osztályvezetője, a nemzetközi kapcsolatok osztályának 60 éves helyettes vezetője, valamint két kutató, egyikük 35, a másik 58 éves. A négy békefenntartó átlagéletkora negyven év alatt van, egyikük egy 35 éves nő.

Az első holttestet a kínai mentőalakulat tagjai találták meg a helyi kínai békefenntartók és más nemzetközi mentők segítségével, 80 óra kutatás után, míg a többi hetet órákkal később.

A minisztérium közleménye szerint a nyolc áldozat "kiemelkedő személyiségei és példaképei a kétmilliós kínai közbiztonsági rendőrségi állománynak".

Kína összesen 142 rendőri békefenntartót küldött Haitibe. A földrengést követen egy több mint hatvan fős létszámú mentő alakulat utazott a helyszínre tíz tonna élelmiszerrel, felszereléssel és gyógyszerrel. A kormány első - 90 tonnás körülbelül kétmillió dollár értékű humanitárius - segélye szombaton érkezett meg. A kínai vöröskereszt korábban egymillió dollárt ajánlott fel, míg a kormány összesen mintegy négy és fél milió értékű segély szállítására készül.