Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Etnikai kvótát javasol a német integrációs megbízott

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A berlini kormány integrációs megbízottja javasolta, hogy a közalkalmazottak körében is érvényesítsék a külföldiek arányát a lakosság összetételében. Jelenleg minden ötödik lakos külföldi, vagy idegen származású.

Maria Böhme egy sajtónyilatkozatban bírálta, hogy a közalkalmazottak körében nem érvényesül a németországi lakosság tényleges összetétele. A kormány integrációs kérdésekkel megbízott államminisztere szerint a lakosság mintegy 20 százaléka külföldi, vagy legalábbis idegen származású, ezért az oktatásban, a szociális szolgáltatásokban, de a rendőrség, a tűzoltóság és városi, illetve községi hivatalnokok körében is gondoskodni kell arról, hogy az alkalmazottak egyötöde migrációs háttérrel rendelkezzék.

Utalt arra is, hogy az ilyen irányú eddigi tapasztalatok igencsak biztatóak. Kiváltképpen az idegen származású tanárok, nevelők tölthetnek be hídépítő szerepet a külföldi diákok beilleszkedésének elősegítésében.

Maria Böhme hangsúlyozta azonban, hogy a terv megvalósításánál csakis a megfelelően képzett és németül folyékonyan beszélő idegenek jöhetnek számításba.

Időközben mind az államminiszter kereszténypártja, mind pedig az ellenzéki szociáldemokraták integrációs megbízottja elvetette a javaslatot, azzal érvelve, hogy szó sem lehet kvóták bevezetéséről, mert míg a városokban valóban magas a külföldiek aránya, a vidéken még ma is elenyészően kevés idegen él, következésképpen szó sem lehet országos szintű százalékos megoldásról. Ehelyett helyi szinten kellene fokozottabb mértékben alkalmazni bevándorlókat a közhivatalokban.