eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Etnikai kvótát javasol a német integrációs megbízott

A berlini kormány integrációs megbízottja javasolta, hogy a közalkalmazottak körében is érvényesítsék a külföldiek arányát a lakosság összetételében. Jelenleg minden ötödik lakos külföldi, vagy idegen származású.

Maria Böhme egy sajtónyilatkozatban bírálta, hogy a közalkalmazottak körében nem érvényesül a németországi lakosság tényleges összetétele. A kormány integrációs kérdésekkel megbízott államminisztere szerint a lakosság mintegy 20 százaléka külföldi, vagy legalábbis idegen származású, ezért az oktatásban, a szociális szolgáltatásokban, de a rendőrség, a tűzoltóság és városi, illetve községi hivatalnokok körében is gondoskodni kell arról, hogy az alkalmazottak egyötöde migrációs háttérrel rendelkezzék.

Utalt arra is, hogy az ilyen irányú eddigi tapasztalatok igencsak biztatóak. Kiváltképpen az idegen származású tanárok, nevelők tölthetnek be hídépítő szerepet a külföldi diákok beilleszkedésének elősegítésében.

Maria Böhme hangsúlyozta azonban, hogy a terv megvalósításánál csakis a megfelelően képzett és németül folyékonyan beszélő idegenek jöhetnek számításba.

Időközben mind az államminiszter kereszténypártja, mind pedig az ellenzéki szociáldemokraták integrációs megbízottja elvetette a javaslatot, azzal érvelve, hogy szó sem lehet kvóták bevezetéséről, mert míg a városokban valóban magas a külföldiek aránya, a vidéken még ma is elenyészően kevés idegen él, következésképpen szó sem lehet országos szintű százalékos megoldásról. Ehelyett helyi szinten kellene fokozottabb mértékben alkalmazni bevándorlókat a közhivatalokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×