Izraelt és Amerikát vádolja Irán

Infostart
2010. január 15. 08:53
Iránban a dühös gyászolók eltemették az ország egyik atomtudósát, aki kedden rejtélyes körülmények között, egy robbanásban vesztette életét. A több száz fősre becsült temetési menet Izrael- és Amerika-ellenes jelszavakat kántált, iráni vezetők szerint ugyanis a külföldi titkosszolgálatok állnak az ügy hátterében.

Haragos gyászolók kísérték utolsó útjára Teherán egyik elegáns negyedében Maszúd Ali Mohammadit, a Teheráni Egyetem részecskekutató professzorát, akit kedden ölt meg otthona közelében - a hatóságok szerint - egy motorra rejtett pokolgép.

A tömeg azt kántálta, hogy "halál Izraelre és halál Amerikára", mivel az iráni politikai vezetés azonnal a nyugatot és a zsidó államot vádolta meg az állítólagos gyilkossággal. Erre, úgymond, azért volt indítékuk, mert Irán nem hajlandó engedni az atomprogramja körüli vitában.

Az önálló nukleáris programhoz való jog a nyári választásokat követő zavargások és brutális rendteremtés előtt egyike volt azoknak a témáknak, amely politikai hovatartozásra való tekintet nélkül egyesítette az irániakat. Azóta az atomprogram megítélése némileg változott - főleg az ellenzékiek körében. A gyászolók egy része viszont azt mondta: jogunk van a nukleáris energiához.

A professzor környezete elismerte, hogy Ali Mohammadi két évtizeden át szoros kapcsolatokat tartott fenn a konzervatív hagyományokat ápoló és fenntartó iráni Forradalmi Gárdával.

A hatóságok egyelőre nem szolgáltak konkrét bizonyítékokkal, de Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök azt mondta: "az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Izrael vezetik a gyanúsítottak listáját."

Ali Larinzsani parlamenti elnök - korábban az iráni atomprogramról folyó nemzetközi tanácskozásokon Irán főtárgyalója - pedig állami terrorra vádolta meg Barack Obama amerikai elnököt. Obama közeledési kísérleteit eddig elutasította a teheráni vezetés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást