Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét elnapolták Berlusconi megvesztegetési perét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A milánói bíróság ismét elnapolta Silvio Berlusconi megvesztegetési perét, mert előbb vádlott-társa fellebbezési ügyében hoznak ítéletet.

Az olasz miniszterelnök elleni bírósági eljárást novemberben és decemberben is elnapolták. Pénteken a bíróság összeült, majd berekesztette az ülést helyt adva a védelem kérésének. Az újabb tárgyalási napot február 27-re tűzte ki.

Az olasz kormányfőt azzal vádolják, hogy 1997-ben 600 ezer dollárt fizetett ki David Mills brit ügyvédnek, aki ennek fejében hamis tanúvallomást tett a Berlusconi birtokában lévő Mediaset vállalkozás elleni üzleti perben. Millst tavaly négy és fél év szabadságvesztéssel, valamint pénzbírsággal sújtották, aki megfellebbezte az ítéletet.

A vesztegetéssel vádolt kormányfő elleni bűnvádi eljárást azonban akadályozta, hogy 2008 nyarán az olasz parlament olyan törvényt hozott, amely kiemelt mentelmi jogot biztosít a négy legmagasabb közjogi méltóságnak, így a kormányfőnek is. A jogszabálynak azonban gyakorlatilag csak Berlusconi esetében volt jelentősége.

Az olasz alkotmánybíróság októberben az alaptörvénybe ütközőnek minősítette az úgynevezett Alfano-törvényt, amely ennek következtében hatályát vesztette. Ezt követően ismét lehetővé vált a kormányfő elleni bírósági eljárás folytatása.