eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma

Marianne Birthler: nagy az érdeklődés a Stasi-akták iránt

Az elmúlt évben több mint 100 ezren kérelmezték, hogy betekinthessenek azokba az iratokba, amelyeket annak idején az egykori NDK hírhedt állambiztonsági minisztériuma, a Stasi vezetett róluk - jelentette ki egy szerdai interjúban az iratokat kezelő szövetségi hatóság vezetője.

Marianne Birthler külön is említésre méltónak tartotta: az érdeklődők jelentős része csak 20 évvel a berlini fal 1989 novemberében történt leomlása után kérvényezte az iratokba történő betekintést. Mindezt azzal magyarázta: a jelek szerint sokan mostanáig tartottak attól, hogy a múlt felhánytorgatása - azaz az aktákba való betekintés - fájdalmat okoz.

Az egykori keletnémet polgárjogi harcos utalt arra is, hogy sok kérelem Németország nyugati feléből érkezett. "Még ma is rendkívül sok a teendőnk" - jelentette ki a hivatal vezetője, közvetve emlékeztetve: a fordulat, illetve az NDK összeomlása után a szövetségi kormányban is volt olyan elképzelés, hogy az aktákat meg kell semmisíteni, vagy legalábbis azokat a nyilvánosság számára hozzáférhetetlenné kell tenni. "Ha ez történt volna, ma védtelenek lennénk az NDK megszépítését célzó törekvésekkel szemben" - fogalmazott korábban a hatóság vezetője.

Az interjúban Birthler hangsúlyozta azt is: hivatalának a múlt feldolgozását célzó tevékenységhez még időre van szüksége. 1990-ben sokan úgy gondolták, hogy a hatóság csak 10, legföljebb 15 évig fog működni - emlékeztetett Birthler, hozzátéve: a megmaradt akták iránti érdeklődés egyáltalán nem csökkent. A múlt feldolgozása nem intézhető el egy generáció alatt - jelentette ki.

Marianne Birthler egyfajta szellemi elhatárolódást sürgetett az egykori keletnémet kommunista diktatúrától. Nézete szerint az NDK-t sokan még mindig utólagosan idealizálják. A diktatúra tényéről sokan megfeledkeznek, sokan pedig bagatellizálják azt - jelentette ki a hivatal vezetője, aki szerint különösen az ifjúság körében szükséges a múlttal kapcsolatos felvilágosítás. A fiatalok ugyanis azok, akik az egykori NDK-s időket már nem ismerhették.

Az elmúlt években több mint 1,7 millióan kérelmezték, hogy betekinthessenek a róluk vezetett egykori Stasi-iratokba. 2006-ig a kérelmek száma évről-évre csökkent, de 2007-től ismét növekedni kezdett.

Az illetékes szövetségi hatóság archívumaiban mintegy 5,5 millió aktát tárolnak, amelyeket a volt kommunista állambiztonsági minisztérium 1950 és 1989 között "halmozott fel". Közöttük áldozatok és ügynökök aktái egyaránt szerepelnek. Marianne Birthler 2000 óta áll az 1990 januárban létrehozott hivatal élén.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×