Támadás a togói válogatott ellen - a vébé alatt ilyesmitől nem kell tartani

Infostart
2010. január 12. 11:20
Figyelemfelhívó akciónak nevezte a togói futballválogatottat ért terrortámadást az InfoRádió által megkérdezett külpolitikai szakértő. Búr Gábor elmondta: a harc valójában az olajjövedelmek megszerzéséért folyik. Hozzátette: a határok megváltoztatására nincs lehetőség, ez olyan láncreakciót indítana el, amely vérbe borítaná Afrikát.

Figyelemfelkeltő akció volt a togói futballisták elleni pénteki merénylet - közölte az ELTE egyetemi docense. Búr Gábor szerint a támadásnak az volt a célja, hogy megzavarja Angola régóta várt visszatérését a nemzetközi porondra.

1975-ben lett Angola része az olajban gazdag Cabinda, de önkormányzat nélkül. A togói futballisták elleni merényletet is magára vállaló Cabindai Állam Felszabadítási Front azért küzd, hogy az olajjövedelmek Cabindában maradjanak - fejtette ki a szakértő.

Búr Gábor hangsúlyozta: Afrikában érvényben van az 1964-es kairói határozat a határok megváltoztathatatlanságáról, vagyis ha ez a határ változna, láncreakciót váltana ki, és vérbe borítaná Afrikát.

A nyári labdarúgó-vb helyszínén, Dél-Afrikában nem működik ilyen fegyveres felszabadító mozgalom, vagyis attól nem lehet tartani, hogy hasonló atrocitás történik. Dél-Afrikában a bűnözés jelenti a fő veszélyt - tette hozzá az ELTE egyetemi docense.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást