Saját adót vezethet be az Európai Unió

Infostart
2010. január 12. 12:40
A költségvetési és a pénzügyi biztosi poszt várományosát, valamint a kül- és biztonságpolitikai főképviselőt is meghallgatták tegnap az Európai Parlament szakbizottságai. A lengyel, a finn, a lett és a brit politikus több mint három órán keresztül válaszolt a képviselői kérdésekre. Ezekből kiderült, nincs kizárva egy EU-adó bevezetése; Észtország lehet az eurózóna következő tagja, és Európa jelentősen megerősödhet az új külügyi szolgálattal.

Egyenként három-három és fél órán keresztül kérdezgették az Európai Parlament képviselői az Európai Bizottság biztos-jelöltjeit. A parlamenti meghallgatások jövő keddig tartanak, hétfőn négy tagállami delegáltat faggattak a bizottságok.

A gazdasági és pénzügyi tárca várományosa elmondta, hogy hivatalba lépése után javaslatot tesz az euró stabilitási szabálycsomagjának reformjára. A finn Olli Rehn az államháztartás fenntarthatóságát nevezte az euróbevezetés legfontosabb kritériumának.

"Ha egy ország megfelel az euróbevezetés komoly feltételeinek, akkor kötelessége belépni az eurózónába. A következő ilyen ország Észtország lesz, de azt nem tudni, hogy mikor. Az a lényeg, hogy nemcsak megfelelni kell a feltételeknek, hanem hosszútávon is fenn kell őket tartani" - jelentette ki.

A gazdasági növekedés beindítása és foglalkoztatás növelése mellett Olli Rehn kevés konkrétumot említett, ezt fel is vetették neki a képviselők, mire el is ismerte, hogy programja nagyrészt elődje, Joaquin Almunia elképzeléseire épül.

Meghallgatta a parlament a költségvetési tervezési biztost is. A lengyel Janusz Lewandowski nem tartotta elképzelhetetlennek egy EU-adó bevezetését. A politikus azt mondta, kis késéssel ugyan, de még idén elkészíti a bizottság a javaslatát a hétéves keretköltségvetés esedékes felülvizsgálatára.

A kül- és biztonságpolitikai főképviselőt méltatta a néppárti és a liberális frakció is, a külügyi bizottság elnöke együttműködést is ígért a bizottság alelnökjelöltjének.

A brit Catherine Ashton szerint a szervezeti átalakítás jó hatással lesz az EU erejére. Mint mondta, elsődleges feladata az európai külügyi szolgálat felállítása lesz. "Ez nemcsak egy bürokratikus kihívás, hanem egy évtizedes lehetőség arra, hogy ötvözze a régi politikai, gazdasági és katonai célkitűzéseinket és elkötelezettségünket" - fogalmazott.

Andris Piebalgs fejlesztési EU-biztosjelölt pedig a meghallgatásán arra emlékeztette az uniós tagállamokat, hogy kötelezettségeket vállaltak a fejlődő országok támogatására, és azt mondta, nem habozik majd "nevén nevezni és megszégyeníteni" azokat az országokat, amelyek a gazdasági válságra hivatkozva elmulasztják a támogatásokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást