Lezárták Bagdad egyes részeit, és lázadók után kutatnak

InfoRádió / MTI
2010. január 12. 19:56
Az iraki biztonsági erők lezárták kedden Bagdad egyes részeit, több száz ellenőrzőpontot állítottak fel, és lázadók után kutattak - jelentette be a főváros katonai szóvivője.

Ali Dabbag, az iraki kormány szóvivője a terrorfenyegetettséggel indokolta a nagyszabású műveletet, amelynek eredményeként huszonöt embert vettek őrizetbe, és nagy mennyiségű robbanóanyagot foglaltak le. Közölte, hogy a főváros katonai parancsnokságához olyan hírszerzési értesülések jutottak el, amelyek szerint terrorista csoportok gépkocsikba rejtett pokolgépeket szándékoznak felrobbantani kedden reggel kormányzati épületeknél és zsúfolt közterületeken.

Biztonsági források közlése szerint lezárták a fővárosba vezető utakat, hogy megakadályozzák a pokolgépeket rejtő járművek bejutását. Bizonyos területekre nem lehetett autóval behajtani, néhány iskolát is bezártak biztonsági okokra hivatkozva, és a belváros felett helikopterek köröztek. Ellenőrzés alá vonták a főbb közlekedési útvonalakat, és az iraki biztonsági erők alakulatai amerikai tanácsadóikkal karöltve átkutattak olyan lakásokat, amelyekben a gyanú szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet feltételezett tagjai bujkáltak. A helyzet dél körül normalizálódott, és a forgalom ismét zavartalanul megindulhatott.

Az átfogó intézkedés azzal is összefügg, hogy márciusban parlamenti választásokat tartanak az országban.

Bár Bagdad-szerte eddig is számos ellenőrzőpont működött, ilyen nagyszabású műveletre már régen volt példa az ország 2003-as megszállása óta, mert a lázadók támadóképessége alábbhagyott az utóbbi években. A hatóságok azonban attól tartanak, hogy a fegyveresek a választásokra ismét összeszedik erejüket, és meg akarják zavarni a voksolást és előtte a kampányidőszakot.

A rendkívüli intézkedések meglepték a lakosságot, amelynek körében villámgyorsan elterjedt az a pletyka, hogy az iraki hadsereg államcsínyt hajtott végre. A hatóságok kénytelenek voltak hivatalosan cáfolni ezt az értesülést, nevetségesnek és alaptalannak minősítve azt.

Az erejüket vesztett lázadók és al-kaidás sejtek a közelmúltban stratégiát váltottak, és úgy döntöttek, hogy a hatalom jelképeit támadják, mintsem megpróbáljanak ismét felekezetközi háborút szítani. Hírszerzési értesülések szerint az al-Kaida harcosai továbbra is merényletek végrehajtására készülnek, hogy megtorpedózzák a megbékélést és újjáépítést célzó politikai folyamatokat.