eur:
393.51
usd:
367.52
bux:
66014.41
2024. április 23. kedd Béla

Janukovics támogat egy orosz kezdeményezést

Viktor Janukovics, a vasárnapi ukrán elnökválasztás egyik esélyese kijelentette, hogy megválasztása esetén Ukrajna támogatni fogja Oroszországnak az új európai biztonsági rendszer megteremtésére irányuló erőfeszítéseit.

Az oroszbarát hírben álló volt kormányfő erről kedden beszélt Dnyiprodzerzsinszk járásban újságírók előtt.

Janukovics, aki korábban is ellenezte Viktor Juscsenko elnök NATO-csatlakozási szándékát, ismét Ukrajna semlegessége mellett tett hitet, de hozzáfűzte: kész támogatni Dmitrij Medvegyev orosz elnök kezdeményezését, és részt venni az európai biztonság új koncepciójának kidolgozásában.

Janukovics emlékeztetett: Ukrajna mindig együttműködött az atlanti szövetséggel, a NATO-val és teljes egészében eleget tett kötelezettségeinek. Hozzátette: az együttműködés jelenlegi szintje elegendő, és "ezt a szintet támogatja az ukrán nép is".

Az elnökjelölt az európai uniós csatlakozás kilátásaival kapcsolatban emlékeztetett: a csatlakozási törekvés az ukrán külpolitika része. Egyben bírálta a "narancsszínű vezetést" (Viktor Juscsenko elnököt és Julija Timosenko kormányfőt), mert szerinte az elmúlt öt évben semmit sem teljesítettek az unióval szembeni kötelezettségvállalásokból, és ezért az ország nem hogy nem közeledett az európai integrációhoz, hanem inkább távolodott tőle.

Viktor Janukovics szerint elnökként feladata lesz megkezdeni azokat a reformokat, amelyeknek a végrehajtását Ukrajna az EU színe előtt vállalta. "Világos számomra, hogy sok minden magától Ukrajnától függ, nem pedig az uniótól" - tette hozzá.

Az elnökjelölt "pragmatikus és stratégiai" viszonyt kíván folytatni Oroszországgal. Washingtonnal - az Egyesült Államoknak a világpolitikában és a gazdaságban játszott szerepét figyelembe véve - szintén stratégiai kapcsolatokat kíván ápolni.

Ukrajna 1997-ben írta alá a megkülönböztetett partnerségről szóló chartát az atlanti szövetséggel. A NATO 2008. áprilisi bukaresti csúcstalálkozóján Kijev nem kapott meghívást a Tagsági Akciótervbe (MAP), de nyitva hagyták előtte a csatlakozás lehetőségét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×