Almunia nem kívánt belebonyolódni a magyar belpolitikába

InfoRádió / MTI
2010. január 12. 20:08
Elhatárolta magát a magyar belpolitikától kedden az Európai Bizottság leköszönő gazdasági és pénzügyi felelőse, egyszersmind örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy mandátumának végére Magyarország teljesíti azt a programot, amelyben megállapodott Brüsszellel.

Joaquín Almuniát versenyügyi biztosjelölti meghallgatásán Győri Enikő (Fidesz) európai parlamenti képviselő kérdezte a témáról, azt hangoztatva, hogy e portfólió várományosának politikai függetlenségéhez nem férhet kétség.

A magyar képviselő szerint 2006-ban a parlamenti választások után egy zárt körű tanácskozáson a pénzügyminiszter azt mondta: "politikailag ilyen-olyan nyomással", Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök "telefonjával el lehetett intézni, hogy Almunia és munkatársai megadták az esélyt, hogy szeptember elsejéig ki lehet egészíteni a konvergenciaprogramot".
Azt kérdezte Almuniától, kapott-e az idézetben említett módon telefont Budapestről, illetve "politikai nyomásra, a szocialista összetartás jegyében cselekedett-e", amikor féléves haladékot biztosított a magyar kormánynak, vagy "visszaéltek a nevével".

Győri Enikő azt is kijelentette: Magyarországon "egyértelművé vált", hogy a szocialista kormány hamis adatokat szolgáltatott, és az, hogy a konvergenciaprogramot nem kellett 2006 elején elkészíteni, hanem féléves haladékkal, befolyásolta a választások kimenetelét. Az elmúlt hetekben Budapesten egy jogerős ítéletben egy bíróság illegálisnak minősítette az adatok visszatartását - mondta a képviselő.

Almunia válaszában hangoztatta, hogy nem kíván belebonyolódni a magyar belpolitikába. Utalt arra: amióta gazdasági biztos volt, a magyar hatóságokkal számos találkozót és beszélgetést tartott, mert az államháztartási deficit mindig az uniós küszöb, 3 százalék fölött volt. Hozzátette, hasonló tárgyalásokat más országokkal is folytatott. Azt pedig normális gyakorlatnak minősítette, hogy az Európai Bizottság és a pénzügyminiszterek tanácsa (ECOFIN) adatszolgáltatási kéréseinél figyelembe veszi a tagországok választási időszakait.

Kiemelte, hogy az elmúlt években a magyar hatóságok fontos erőfeszítéseket tettek a pénzügyi konszolidáció terén. "Örülök, hogy a mandátum végére azt mondhatom, Magyarország teljesíti azt a programot, amelyben megállapodtunk" - emelte ki. Hozzátette, ennek segítségével a lakosság helyzete jobb lesz, mint ha az uniós stabilitási paktumban foglalt kötelezettségeket nem tartották volna be.Igazságos, határozott és pártatlan lesz az európai uniós versenypolitika a jövőben is, ha az Európai Parlament jóváhagyja versenyügyi biztosi kinevezését - hangoztatta a posztra kijelölt Joaquín Almunia brüsszeli EP-meghallgatásán.

A spanyol szakember - a brüsszeli végrehajtó testület egyik veteránja - jövendő tevékenysége prioritásának nevezte, hogy Európa hosszú távon megerősödve, kiegyensúlyozottan kerüljön ki a nemzetközi gazdasági válságból.

Úgy vélte egyébként, esély mutatkozik arra, hogy év végén arról számolhatnak be: az Európai Unióban elmúlt a gazdasági válsághelyzet.

A képviselők az uniós gazdaságpolitika csaknem egészét érintő nehéz kérdéseket intéztek az eddigi pénzügyi biztoshoz, de a meghallgatáson gyakorlatilag senki nem kérdőjelezte meg alkalmasságát új posztjára.

Joaquín Almunia hangoztatta, hogy az Európai Bizottság - mandátumának megfelelően - továbbra is kiemelt figyelemmel követi a versenyszabályok betartását az unióban.

Meggyőződését fejezte ki egyúttal, hogy jó együttműködést folytat majd az Európai Parlamenttel, illetve a tagországok nemzeti versenyhatóságaival - mint emlékeztetett, mindkettővel pénzügyi biztosként is jó kapcsolatokat tartott fenn.

A leendő versenyügyi biztos kiemelt tervei között említette az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok további javítását. Úgy vélte, az unióban nem mindig "használják bölcsen" az állami finanszírozást, és bár az uniós kereteket már a gazdasági válság kezdetén módosították, a válságkezelést elhagyó politikák irányításakor, illetve a válság utáni helyzetre további változtatásokra lesz szükség.

Hozzátette, hogy a válsággal összefüggő támogatások kiterjesztését, meghosszabbítását továbbra is eseti alapon, szigorúan megvizsgálják Brüsszelben.

Képviselői kérdésekre válaszolva Almunia leszögezte: a versenyszabályok megsértéséért - elsősorban cégekre - kiszabott szankcióknak a jövőben is olyan mértékűnek kell lenniük, amely elrettenti a cégeket a hasonló szabálytalanságoktól. Almunia elődje, Neelie Kroes idején rekordnagyságú bírságokról született döntés az Európai Bizottságban.

Bokros Lajos (MDF) hozzászólásában leszögezte: jelenlegi megbízatásában Almuniának lehetősége nyílt arra, hogy számos új tagállammal együtt dolgozzon, "sajnálatos módon abból az okból, hogy ezek közül sok mély válságban van". A térség néhány más országának versenyképessége ugyanakkor a nyugati tagállamokhoz képest is jó, és jobb a versenyszabályozó környezet is - mutatott rá

Azt kérdezte a jelölttől, lehet-e sokat tanulni olyan országok tapasztalatából a válságkezelés kapcsán, amelyeknek nem volt lehetőségük a verseny torzítására. Egyes közép- és kelet-európai kormányok sokkal inkább ráhangolódtak a versenyképességre, a versenyre, mint a nyugati országok - vélte.

Almunia válaszában hangoztatta: az elmúlt években valóban sokat tanult arról, milyen gazdasági magatartások, prioritások, adó- és költségvetési politikák tapasztalhatók az új EU-tagországokban. Emlékeztetett arra, hogy a bővítés első öt évének hatásairól nemrégiben készítettek jelentést a brüsszeli bizottságon, és az elemzés nagyon pozitív volt a dinamika, a reformok tekintetében, és azt mutatta, hogy az új tagországokban javult az egy főre jutó jövedelem, fokozódott a jólét.

Hozzátette azt is, hogy az elmúlt két évben - a válság során - az értékelés kicsit megváltozott, részben azért, mert ezekben az országokban a növekedés egyik alapját adó közvetlen külföldi tőkebefektetések megszűntek.

Hangoztatta: a térség államai közül sok a következő hónapokban ismét dinamikus lesz.

Kiemelte azt is: versenyügyi biztosként nem tehet különbséget egyes országok között, a versenyjogi szabályokat egyformán kell alkalmazni a különböző tagállamokban.