eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Szerdán hallgatja meg az Európai Parlament szakbizottsága Andor Lászlót

Az Európai Parlament ma kezdi meghallgatni a tagországok biztos-jelöltjeit. Magyarország jelöltjét, Andor Lászlót szerdán faggatják majd három órán keresztül a foglalkoztatási bizottság tagjai. Több példa is mutatja, hogy a meghallgatások komoly szűrőt jelentenek, nem egy biztos-jelölt bukott már el a múltja vagy a hozzá nem értése miatt.

Az Európai Bizottság megalakulása előtti utolsó politikai aktus veszi kezdetét hétfőn. A tagállami jelölések és a tárcák szétosztása után az Európai Parlament szakbizottságai is meghallgatják a jelölteket, egy-egy meghallgatás három órán keresztül tart, és rendszerint óriási felkészültséget igényel. Amellett, hogy az EP-képviselők rendre nemcsak szakmai, hanem kemény politikai kérdéseket is feltesznek a biztos-jelölteknek, szakértők szerint az Európai Parlament ezekkel a meghallgatásokkal is hangsúlyozni akarja az erejét.

Balázs Péter külügyminiszter korábban az InfoRádiónak beszélt az EP szerepéről. Mint mondta, ilyenkor azt várják a biztos-jelölttől, hogy adjon programot írásban, és röviden ismertesse azt szóban. "Alaposan kivesézik a jelöltet, ezen már jó páran elbuktak. Utána írásban kiállítják a véleményt. A meghallgatás felvételét és az írásbeli véleményt is kiteszik az EU honlapjára, és évekig kint is hagyják. Tehát a meghallgatáson elbukottakról kiállított véleményt is évekig lehetett olvasni" - magyarázta Balázs Péter.

A tagállamok és a bizottsági elnök azért is tart a parlamenti meghallgatástól, mert az EP végül az egész bizottságról egyszerre szavaz. Tehát, ha valamelyik biztos-jelölt nem tetszik neki, akkor leszavazhatja az egész bizottságot.

Ennek megvolt a veszélye öt évvel ezelőtt is. 2004-ben az olasz biztos-jelöltet, Rocco Buttiglionét szavazta le a parlamenti szakbizottság, elsősorban a politikus homofób kijelentései miatt. Kovács Lászlót pedig a szakmai felkészültsége miatt érték támadások. A néppártiak szocialista múltját, a zöldek pedig a hozzáértését vitatták.

Buttiglionét visszahívta Olaszország, Kovács László azonban megúszta azzal, hogy a neki szánt energetikai tárca helyett végül az adózást kapta meg. Az Európai Parlament bizottságai ma Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselőt, Janusz Lewandowski költségvetési, Andris Piebalgs fejlesztési és Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztosjelöltet hallgatják meg.

Andor Lászlót, akit Barroso bizottsági elnök a szociális és foglalkoztatási tárca élére szánt, szerdán kérdezi az Európai Parlament szakbizottsága.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×