Szerdán hallgatja meg az Európai Parlament szakbizottsága Andor Lászlót

Infostart
2010. január 11. 15:11
Az Európai Parlament ma kezdi meghallgatni a tagországok biztos-jelöltjeit. Magyarország jelöltjét, Andor Lászlót szerdán faggatják majd három órán keresztül a foglalkoztatási bizottság tagjai. Több példa is mutatja, hogy a meghallgatások komoly szűrőt jelentenek, nem egy biztos-jelölt bukott már el a múltja vagy a hozzá nem értése miatt.

Az Európai Bizottság megalakulása előtti utolsó politikai aktus veszi kezdetét hétfőn. A tagállami jelölések és a tárcák szétosztása után az Európai Parlament szakbizottságai is meghallgatják a jelölteket, egy-egy meghallgatás három órán keresztül tart, és rendszerint óriási felkészültséget igényel. Amellett, hogy az EP-képviselők rendre nemcsak szakmai, hanem kemény politikai kérdéseket is feltesznek a biztos-jelölteknek, szakértők szerint az Európai Parlament ezekkel a meghallgatásokkal is hangsúlyozni akarja az erejét.

Balázs Péter külügyminiszter korábban az InfoRádiónak beszélt az EP szerepéről. Mint mondta, ilyenkor azt várják a biztos-jelölttől, hogy adjon programot írásban, és röviden ismertesse azt szóban. "Alaposan kivesézik a jelöltet, ezen már jó páran elbuktak. Utána írásban kiállítják a véleményt. A meghallgatás felvételét és az írásbeli véleményt is kiteszik az EU honlapjára, és évekig kint is hagyják. Tehát a meghallgatáson elbukottakról kiállított véleményt is évekig lehetett olvasni" - magyarázta Balázs Péter.

A tagállamok és a bizottsági elnök azért is tart a parlamenti meghallgatástól, mert az EP végül az egész bizottságról egyszerre szavaz. Tehát, ha valamelyik biztos-jelölt nem tetszik neki, akkor leszavazhatja az egész bizottságot.

Ennek megvolt a veszélye öt évvel ezelőtt is. 2004-ben az olasz biztos-jelöltet, Rocco Buttiglionét szavazta le a parlamenti szakbizottság, elsősorban a politikus homofób kijelentései miatt. Kovács Lászlót pedig a szakmai felkészültsége miatt érték támadások. A néppártiak szocialista múltját, a zöldek pedig a hozzáértését vitatták.

Buttiglionét visszahívta Olaszország, Kovács László azonban megúszta azzal, hogy a neki szánt energetikai tárca helyett végül az adózást kapta meg. Az Európai Parlament bizottságai ma Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselőt, Janusz Lewandowski költségvetési, Andris Piebalgs fejlesztési és Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztosjelöltet hallgatják meg.

Andor Lászlót, akit Barroso bizottsági elnök a szociális és foglalkoztatási tárca élére szánt, szerdán kérdezi az Európai Parlament szakbizottsága.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást