Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kritikus a helyzet Németország északi tartományaiban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár a rendkívüli állapotot feloldották, a hétfőn reggel újra kezdődött havazás miatt továbbra is kritikus a helyzet Németország északi, illetve északkeleti tartományaiban.

Hétfő kora délelőtti értesülések szerint különösen Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Schleswig-Holstein tartományokban okozott újabb nehézségeket a havazás és a változatlanul tartó hófúvás, illetve szélvihar. Rügen és Fehmarn szigetén a hatalmas mennyiségű hó több települést szinte teljesen elzárt a külvilágtól, a lakosság ellátását ennek ellenére sikerül biztosítani.

Számos tengerparti városban, illetve településen a szélvihar felkorbácsolta hullámok következtében áradások voltak, a tengervíz több helyütt a gátakat fenyegette. Lübeck és Neustadt belvárosában a lakóknak nemcsak a hóval, hanem a kiáradt tengervízzel is küzdeniük kellett.

Mecklenburg-Elő-Pomeránia, Schleswig-Holstein és Alsó-Szászország tartományokban hétfőre iskolai szünetet tendeltek el. Az északi régiókban változatlanul jelentős fennakadások vannak a vasúti közlekedésben, több járatot töröltek, a vonatok többsége pedig meglehetős késéssel közlekedik. A válságstáb mindhárom tartományban állandóan ülésezik, és értékeli a helyzetet. Mindenesetre a hatóságok az érintett körzetek lakosságát a délelőtt folyamán szolidaritásra, illetve egymás segítésére szólították fel.

Az elmúlt napokban leesett hatalmas hómennyiség egyes helyeken szinte megoldhatatlan feladat elé állította a hó eltakarításával foglalkozó hatóságokat. Hírek szerint egyes északi településeken a parkoló járműveket teljesen beborította a hó, 30 járműnek egyszerűen nyoma veszett. Változatlanul érvényben van az a felhívás, hogy elsősorban az északi körzetekben autóval senki ne induljon útnak, de ha mégis megteszi, rendkívül lassan közlekedjen.

Az elmúlt napokban kialakult rendkívüli helyzet valamelyest enyhült az ország középső és déli részén, a közlekedés azonban változatlanul roppant nehézkes. Több helyi, illetve nemzetközi vasúti járatot ezekben a régiókban is töröltek.

Továbbra is fennakadások vannak a légi közlekedésben. A frankfurti repülőtér szóvivőjének közlése szerint az elmúlt hétvégéhez képest hétfőre valamelyest javult a helyzet, de változatlanul járatkimaradásokkal, illetve jelentős késésekkel kell számolni. A járatkimaradások kapcsán a szóvivő Londont, Varsót és Madridot említette, azt tanácsolva: az indulásról, illetve az érkezésről minden érintett előzetesen tájékozódjon.

A hatóságok felhívták a figyelmet: a járatkimaradások, illetve a késések miatt az utasokat kártérítés illeti meg. Ugyanez vonatkozik a vasúton közlekedőkre is.

A meteorológusok szerint enyhülés csak lassan várható, és ha a havazás csökken is, a hideg, illetve a fagy még napokig tart. A hóeltakarítás pedig minden bizonnyal napokat vesz majd igénybe.