Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szlovák nyelvtörvény: a magyarok is használhatják a brüsszeli érveket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A külügyminiszter szerint a magyar kormány, az EBESZ, illetve a szlovákiai magyarok is használhatják a szlovákiai nyelvtörvény kapcsán az Európai Bizottság jogi szakszolgálatának megállapításait.

A magyar kormány érvei is megtalálhatók abban a dokumentumban, amelyet az Európai Bizottság főtitkárságának jogi szolgálata készített a szlovák államnyelvtörvény végrehajtási előírásainak tervezetéről. A testület nem hivatalos véleményében 12, uniós szempontból kifogásolható pontra bukkantak az iratban, amelynek elemzését a sajtóhírek szerint a szlovák állam kérte - mondta az InfoRádiónak Balázs Péter külügyminiszter.

A jogi szakszolgálat anyagában szerepel, hogy a végrehajtási előírások előzetes szövege bizonyos részeken diszkriminatív lehet. A tárcavezető hozzátette: az esélyegyenlőség az unió egyik fontos alapelve, a közösség azonban csak akkor tudja ezt kifejezni, ha konkrét esetekkel találkozik. Minthogy itt szlovák törvényről volt szó, Szlovákia megtehette, hogy belső véleményt kér arról, Magyarország viszont nem citálhatta volna a testület elé a jogszabályt - magyarázta.

Azáltal, hogy a BruxInfo birtokába került dokumentum tartalma ismertté vált, az abban szereplő érveket a továbbiakban használhatják a szlovákiai kisebbségek, Magyarország, az EBESZ és mindenki más is, akit érint az ügy - mondta Balázs Péter.

A külügyi tárca vezetője hozzátette: a magyar érvek az unió jogászainak állásfoglalása nélkül is megállnak a lábukon, a jogi szakszolgálat nem hivatalos véleménye mégis hozzájárul ahhoz, hogy azokat nagyobb biztonsággal lehessen előadni.

Ezek az érvek leginkább az olyan esetekben lesznek alkalmazható, amikor például valakit az úgy nevezett nyelvi hiányosságai miatt hátrány ér a munkaerőpiacon - jegyezte meg Balázs Péter.

Hanganyag: Németh Zoltán