eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nyelvtörvény: Pozsony figyelmen kívül hagyta a brüsszeli kifogásokat

Nem kevesebb mint egy tucat tartalmi és formai fenntartást fogalmazott meg a szlovák államnyelvtörvény végrehajtási előírásainak tervezetével szemben az Európai Bizottság főtitkárságának jogi szolgálata - derül ki abból a nem hivatalos véleményből, amely még a kormányhatározat végleges elfogadása előtt készült, és amely a BruxInfo birtokába került. Pozsony minden jel szerint számos brüsszeli kifogást figyelmen kívül hagyott a szöveg véglegesítése során.

A dokumentumot azzal a szándékkal készítette az Európai Bizottság főtitkárságának jogi szolgálata, hogy a szlovák kormány segítségére legyen az államnyelvtörvény végrehajtási előírásainak véglegesítésében. Ezeket december 16-án fogadta el a kabinet, a brüsszeli testület azonban ennél korábban fogalmazta meg nem hivatalos véleményét a szöveggel kapcsolatban - mondta az InfoRádiónak Gyévai Zoltán, a BruxInfo vezető elemzője.

A bizottság jogi szolgálata által készített dokumentumban az áll: általánosságban megállapítható, hogy a végrehajtási elvekről szóló tervezet "számottevő javulást eredményez az államnyelv-törvény szövegének értelmezésében", mégpedig az abban szereplő számos kiegészítő pontosításnak köszönhetően. A brüsszeli szakértők ettől függetlenül tizenkét uniós szempontból kifogásolható pontra - tartalmi és formai elemre - bukkantak a szövegtervezetben, amelyeket a szlovák kormány figyelmébe ajánlottak - magyarázta a szakértő.

A nem hivatalos vélemény szerint a végrehajtási előírások előzetes szövege bizonyos részeken diszkriminatív lehet. Ilyen például a nyelvi követelményekre vonatkozó szakasz, amely emlékeztet arra, hogy a bírósági esetjog értelmében a nyelvi követelmény magába foglalja a hatékony kommunikáció képességét, és éppen ezért egy állás elnyerése érdekében bizonyos szintű nyelvismeret megkövetelhető. Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az Európai Bíróság következetesen azt a véleményt vallotta: bármely nyelvi követelménynek ésszerűnek, arányosnak, és a szóban forgó munkakör szükségleteihez szabottnak kell lennie, és nem szolgálhat ürügyként más tagállamokból származó munkavállalók kizárására - mondta Gyévai Zoltán.

A büntetések kiszabása és a fellebbezés kapcsán is megjegyzéseket tett a jogi szolgálat. Eszerint a büntetési tételek nincsenek kellőképpen részletezve, illetve a fellebbezés joga csak a jogi személyekre korlátozódik, holott azt mindenki számára biztosítani kell, akit szankciókkal sújthatnak - közölte a szakértő.

A jogi szolgálat nem tehet kötelező érvényű ajánlásokat, a BruxInfóhoz eljutott dokumentummal pedig nem tud mit kezdeni az Európai Bizottság, hiszen az nem hivatalos véleményt tartalmaz - fejtegette Gyévai Zoltán. Az anyag így önmagában nem elég ahhoz, hogy annak alapján vizsgálat induljon, arra azonban jó, hogy a benne szereplő érvek alapján a magyar kormány, vagy akár a szlovákiai magyarság képviselői panaszt tegyenek az EB-nél a végrehajtási előírásokkal szemben - tette hozzá.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×