eur:
394.72
usd:
370.35
bux:
65325.36
2024. április 19. péntek Emma

Meghalt a japán férfi, aki két atombomba-támadást is túlélt

93 éves korában meghalt az a férfi, aki két atombomba-támadásnál is jelen volt. Jamagucsi Cumotu számos betegséggel küszködött élete során, és eltemette saját fiát, aki szintén jelen volt az egyik bombatámadásnál.

Jamagucsi Cumotu üzleti úton járt Hirosimában 1945. augusztus 6-án, amikor az Egyesült Államok hadserege ledobta az első atombombát, éppen erre a városra.

Az első sokk hatására azonnal elhatározta: egy percet sem vár, hazautazik. Nagaszakiba.

Ide nem sokkal az előtt érkezett meg, hogy az amerikaiak ledobták második nukleáris töltetű bombájukat Japánra, három nappal az első bombatámadást követően.

A férfi hétfőn, 93 éves korában halt meg gyomorrákban. Eddig nem sokat beszélt II. világháborús tapasztalatairól, mindössze 2005-től kezdett megeredni a nyelve, azután, hogy meghalt a fia, aki szintén daganatos megbetegedésben szenvedett. A fiú gyermekként szintén megélte a Nagaszakit ért bombatámadást.

Japánban igen kevesen vannak, akik jelen voltak mindkét bombatámadásnál, és túl is élték azokat. A férfit ebbéli tapasztalatairól először 2006-ban interjúvolták meg. A férfi akkor keserűen beszélt csalódottságáról, amiért az emberiség nem tanult a II. világháborús eseményekből, és vannak országok, amelyek továbbra is fejlesztenek nukleáris tölteteket.

A férfi a támadások után nem sokkal megkopaszodott, radioaktív mérgezést kapott, később számos betegséggel kellett megküzdenie.

A hirosimai bombatámadásban mintegy 140 ezer ember veszítette életét, míg a Nagaszakit ért támadás azonnali halálos áldozatainak száma 80 ezerre becsülhető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×