Tudtán kívül rejtett robbanóanyagot vitt fel egy repülőgépre egy szlovák férfi

InfoRádió / MTI
2010. január 5. 21:05
Tudtán és akaratán kívül poggyászába rejtett robbanóanyagot vitt fel egy Dublinba tartó repülőgépre egy szlovák férfi, mert a repülőtéren, ahonnan indult, kudarcba fulladt egy biztonsági ellenőrzés - közölték kedden az ír hatóságok.

Az eset még a hét végén történt. Az ír hatóságok kedden őrizetbe vették a 49 éves szlovák villanyszerelőt, de később vádemelés nélkül szabadon engedték, miután a szlovák repülőtéri biztonsági szervek értesítették őket a történtek okairól.

A robbanóanyagot ugyanis maguk a szlovák biztonságiak csempészték a villanyszerelő poggyászába, sőt nyolc másik utas csomagjában is különböző bombaalkatrészeket rejtettek el. Azt szerették volna ellenőrizni, hogy az említett alkatrészek megjelennek-e az utasok biztonsági átvilágítása során a képernyőn.

A villanyszerelő poggyászába 90 gramm plasztik robbanóanyagot csempésztek, amely azonban átcsúszott az ellenőrzésen. A táskát és gazdáját ezt követően - közelebbről nem ismertetett okból - viszont tovább engedték, így a robbanóanyag eljutott Dublinba, ahol lefülelték.

Az ír hadsereg egyik robbantási szakértője hangsúlyozta, hogy az utasok mindvégig biztonságban voltak, mert a plasztik robbanóanyag stabil volt és nem volt összekötve más bombaalkatrészekkel.