Elhalasztják az Európai Parlament küldöttségének teheráni útját

InfoRádió / MTI
2010. január 4. 10:16
Meghatározatlan időre elhalasztották az Európai Parlament küldöttségének e hétre tervezett iráni útját - jelentette be hétfőn az iráni külügyminisztérium.

A látogatás alatt az európai parlamenti képviselők az iráni törvényhozás tagjaival és jogvédőkkel találkoztak volna a tervek szerint. Az amerikai kongresszus bírálta a tervezett látogatást.

A kongresszus mintegy tizenöt tagja levélben kérte az Európai Parlament elnökétől a látogatás lemondását, arra hivatkozva, hogy a vizitet alkalmatlan időpontban tartották volna, amikor az iráni ellenzékre súlyos elnyomás nehezedik.

A látogatás később kölcsönös megegyezés alapján kitűzendő időpontra való elhalasztása lehetővé teszi, hogy "a lehető legjobban használják ki a két parlament közötti együttműködést" - magyarázta Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő.

Iránban a tavaly június 12-i elnökválasztás óta december 27-én volt a legnagyobb és legvéresebb ellenzéki tüntetés, nyolcan meghaltak, és több százan megsebesültek.

Teheránt újabb nemzetközi szankciók fenyegetik nukleáris politikája és amiatt, mert nem hajlandó alávetni magát az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak.