Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szokatlanul tartós fagyok az Egyesült Államok keleti partvidékén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Évek, talán évtizedek óta a legtartósabb fagyok várhatók az Egyesült Államok keleti parti államaiban a következő napokban, hetekben - jelentette a meteorológiai szolgálat.

A nagyjából Kréta és Ciprus szélességi körén fekvő Észak-Karolina államban például - bár várhatóan nem fognak megdőlni a hidegrekordok - két hétig tartósan nulla fok alatt maradhat a levegő hőmérséklete. A hőmérsékleti maximumok nulla, a minimumok -10 Celsius fok körül fognak alakulni. Ehhez hasonló fagyhullám utoljára 1977 januárjában tört az államra. A meteorológiai szolgálat figyelmeztette az Atlanti-óceán partján fekvő állam lakóit: ellenőrizzék a vízvezetékeket, és ne hagyják háziállataikat a szabadban.

A fagyok jelentős károkat okozhatnak Észak-Karolinától délre, Georgiában és Alabamában a szántóföldi növénykultúrákban és veszélyeztetik a narancsültetvényeket a legdélibb államban, Floridában. Fagyveszélyre figyelmeztettek Orlando és Tampa térségében is, ahol éjszaka a szokásosnál 20 fokkal alacsonyabbra süllyedhet a hőmérő higanyszála. A floridaiak figyelmét előzetesen felhívták: gondoskodjanak otthonaikban fűtésről.

A kanadai eredetű hidegfront miatt a déli Alabama és Mississippi állam lakóinak egyes térségekben egész héten dideregniük kell. Az északkeleti Új-Anglia államaiban folytatódnak a kemény hidegek, és sűrű havazásra kell számítani a következő napokban.

A fővárosban, Washington D.C.-ben a hét végén -6 Celsius fokos napközbeni hőmérsékleti minimumot mértek, a jeges szelek miatt azonban a hidegérzet -16 fokos volt. New Yorkban -6, Philadelphiában -7 Celsius fokra süllyedt napközben a levegő hőmérséklete.