Száleh elnök: Jemen továbbra is támogatja az Egyesült Államok terrorellenes harcát

Infostart
2010. január 3. 14:36
Ali Abdullah Száleh jemeni elnök felajánlotta országa további segítségét David Petraeus amerikai tábornoknak az Egyesült Államok terrorellenes harcához - jelentette a CNN hírtelevízió amerikai kormánykörökre hivatkozva.

A Szanaában szombaton lezajlott tárgyalásokról nem közöltek részleteket, de amerikai sajtójelentésekből annyi tudható, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni erői mindinkább az amerikai haderők célkeresztjébe kerülnek. Petraeus az Irakban és Afganisztánban harcoló amerikai erők irányítója.

Abu Bakr al-Kurbi jemeni külügyminiszter azt hangoztatta vasárnap, hogy az al-Kaida legyőzését célzó közös nemzetközi erőfeszítéseket "kétségkívül fokozni kell", de Jemen maga is fellép területén a terrorszervezet ellen. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nincs olyan megállapodás, amelynek értelmében az Egyesült Államok saját belátása szerint lőhetne vagy bombázhatna célpontokat Jemenben. Mint mondta, országa csak titkosszolgálati információkat oszt meg más országokkal.

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy több mint kétszeresére növeli a terrorizmus elleni harcra Jemennek nyújtott támogatást - közölte Petraeus tábornok még pénteken Bagdadban. Washington tavaly 67 millió dollár értékű kiképzési és egyéb támogatást nyújtott az arab világ legszegényebb országának a terrorizmus elleni harchoz. Ennél nagyobb támogatást ilyen célra csak Pakisztán kapott Washingtontól.

Az Egyesült Államok szanaai nagykövetsége vasárnap közölte, hogy biztonsági okokból - az arab-félszigeti al-Kaida nem szűnő fenyegetései miatt - bezárt. Arról nem adtak tájékoztatást, hogy a külképviselet meddig marad zárva, s egy telefonon keresett követségi alkalmazott nem válaszolt arra a kérdésre, hogy konkrét fenyegetésről volt-e szó.

Pár órával később Nagy-Britannia szanaai képviselete is bezárta kapuit. Névtelenséget kérő jemeni forrás az Arab- félszigeten fokozódó terrorveszéllyel indokolta az "elővigyázatosságból" elrendelt lépést.