Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fűtés nélkül mínusz 45 Celsius-fokban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fűtés nélkül maradt a jakutföldi Zolotyinka település 567 lakosa helyi idő szerint szombaton a déli órákban, miközben mínusz 45 Celsius-fokos csikorgó hideg uralkodik, de néhány óra elteltével helyreállt a fűtés.

Az illetékesek hozzáláttak a lakosok megsegítéséhez, és minden előkészületet megtettek esetleges evakuálásukra is, de végül ilyen intézkedésre nem volt szükség.

Zolotyinka település összesen öt lakóházból és öt további objektumból áll. A fűtés az egyetlen kazánházban bekövetkezett meghibásodás miatt állt le.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának (MCsSz) kirendeltsége 95 darab fűtőberendezést szállított a lakásokba. A közeli Nyerjungri településen összeállítottak egy vasúti szerelvényt arra az esetre, ha Zolotyinkából evakuálni kell a lakosságot, és a legközelebb eső Jengra faluban berendezkedtek mintegy 500 evakuált ideiglenes befogadására.

Az MCsSz munkatársai egyenként bejárták a lakásokat és az egyéb objektumokat, de senki nem sérült meg, és nem keletkeztek említésre méltó anyagi károk sem.

A fűtés leállását követően hamarosan beindult Zolotyinka tartalék kazánja, és néhány órán belül sikerült helyreállítani a másikat is.

Oroszországban az utóbbi években egyre kevésbé fagyosak a telek, de minden ősszel számos főhatóság ellenőrzi a télre való felkészülés helyzetét. Ennek ellenére ma is gyakoriak a kiesések az áram- és hőszolgáltatásban az infrastruktúra siralmas állapota miatt.

Jakutföldön van egyébként a Föld hidegpólusa: itt mérték az északi félteke eddigi leghidegebb hőmérsékletét mínusz 70 fok körül Omjakonban, illetve Verhojanszkban. De hatalmas az ingadozás az eddig tapasztalt legsúlyosabb fagy és a legmelegebb időjárás között: közel 113 Celsius-fok.