eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Öngyilkos merénylet Pakisztánban - sok halott

Pakisztánban pénteken egy öngyilkos merénylő legalább 88 embert megölt, amikor robbanóanyaggal teli járművét egy sportpálya közelében az égbe röpítette. A rendőrség újabb közlése szerint 37-en sebesültek meg. Korábban több mint száz sérültről tettek említést a hatóságok.

A terrorista merénylet az ország észak-nyugati határövezetében történt, Lakki Marvat környékén. Rendőrségi beszámolók szerint a pályán éppen röplabdabajnokságot tartottak, több száz fős közönséggel, és a detonációban közel 20 környékbeli épület is összeomlott, az áldozatok között számos gyermek van. Eddig még senki nem vállalta magára a merényletet.

Feltételezések szerint a támadással a helyieken akarnak bosszút állni, akik az utóbbi hetekben igyekeztek távol tartani településeiktől az iszlamista felkelőket. A pakisztáni hadsereg ősszel indította meg offenzíváját Dél-Vazirisztán törzsi régiójában, amely a tálib felkelők egyik legszívósabb bázisa volt. Bár a kormányerők jelentős sikereket könyvelhettek el a felkelők kifüstölésében, október óta a tálibok bosszú táplálta merényleteiben legalább ötszázan vesztették életüket.

A nap folyamán másfelől Vazirisztán északi részében egy feltehetőleg amerikai rakéta eltalált egy járművet, és megölt három tálib harcost. Névtelenséget kérő két pakisztáni hivatalos forrás szerint később a támadás helyszínén, Gundi faluban tálibok jelentek meg, és elszállították az áldozatok tetemét. Az amerikai katonai szóvivők, mint hasonló akcióknál szokásos, nem kommentálják a támadást. Jóllehet, Pakisztán nyilvánosan elítéli az esetenként polgári áldozatokat is követelő amerikai hadműveleteket, minden jel arra utal, hogy a kormányzat titokban támogatást nyújt hozzájuk.

Pakisztán legnagyobb városában, Karacsiban pénteken láthatóan a lakosság eleget tett a vallási és politikai vezetők felszólításának, hogy általános sztrájkkal tiltakozzon egy hétfői bombamerénylet miatt, amelyben több mint negyvenen haltak meg. Azt még nem tisztázták, hogy tálib öngyilkos akcióról van-e szó. A helyi sajtó idézte Azam Tárikot, a tálibok egyik ismert szóvivőjét, aki nem zárta ki, hogy a merényletet a felkelők egy helyi csoportja, de a központi vezetés jóváhagyása nélkül hajtotta végre.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×