Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Öngyilkos merénylet Pakisztánban - sok halott

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pakisztánban pénteken egy öngyilkos merénylő legalább 88 embert megölt, amikor robbanóanyaggal teli járművét egy sportpálya közelében az égbe röpítette. A rendőrség újabb közlése szerint 37-en sebesültek meg. Korábban több mint száz sérültről tettek említést a hatóságok.

A terrorista merénylet az ország észak-nyugati határövezetében történt, Lakki Marvat környékén. Rendőrségi beszámolók szerint a pályán éppen röplabdabajnokságot tartottak, több száz fős közönséggel, és a detonációban közel 20 környékbeli épület is összeomlott, az áldozatok között számos gyermek van. Eddig még senki nem vállalta magára a merényletet.

Feltételezések szerint a támadással a helyieken akarnak bosszút állni, akik az utóbbi hetekben igyekeztek távol tartani településeiktől az iszlamista felkelőket. A pakisztáni hadsereg ősszel indította meg offenzíváját Dél-Vazirisztán törzsi régiójában, amely a tálib felkelők egyik legszívósabb bázisa volt. Bár a kormányerők jelentős sikereket könyvelhettek el a felkelők kifüstölésében, október óta a tálibok bosszú táplálta merényleteiben legalább ötszázan vesztették életüket.

A nap folyamán másfelől Vazirisztán északi részében egy feltehetőleg amerikai rakéta eltalált egy járművet, és megölt három tálib harcost. Névtelenséget kérő két pakisztáni hivatalos forrás szerint később a támadás helyszínén, Gundi faluban tálibok jelentek meg, és elszállították az áldozatok tetemét. Az amerikai katonai szóvivők, mint hasonló akcióknál szokásos, nem kommentálják a támadást. Jóllehet, Pakisztán nyilvánosan elítéli az esetenként polgári áldozatokat is követelő amerikai hadműveleteket, minden jel arra utal, hogy a kormányzat titokban támogatást nyújt hozzájuk.

Pakisztán legnagyobb városában, Karacsiban pénteken láthatóan a lakosság eleget tett a vallási és politikai vezetők felszólításának, hogy általános sztrájkkal tiltakozzon egy hétfői bombamerénylet miatt, amelyben több mint negyvenen haltak meg. Azt még nem tisztázták, hogy tálib öngyilkos akcióról van-e szó. A helyi sajtó idézte Azam Tárikot, a tálibok egyik ismert szóvivőjét, aki nem zárta ki, hogy a merényletet a felkelők egy helyi csoportja, de a központi vezetés jóváhagyása nélkül hajtotta végre.