eur:
393.26
usd:
368.03
bux:
66083.45
2024. április 24. szerda György

"Kiszolgáltatott helyzetben vannak a közép-európai országok az energiaellátás területén"

Továbbra is kiszolgáltatott helyzetben vannak a közép-európai országok az energiaellátás területén - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szemerkényi Réka, a Magyar Új Atlanti Kezdeményezés elnöke. A külpolitikai szakértő arról is beszélt: nagyon fontos, hogy a régió országai összehangolják energiapolitikai céljaikat, mert önállóan egyikük sem tudja megoldani a problémát.

A meglévő importforrások szűkössége és az infrastrukturális egyoldalúság Közép-Európa két legnagyobb problémája az energiaellátás területén: a területre szinte kizárólag Oroszországból érkezik nyersanyag, párhuzamos vezetékeken, amelyek még csak össze sincsenek kötve egymással - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szemerkényi Réka külpolitikai szakértő.

A Magyar Új Atlanti Kezdeményezés elnöke hozzátette: az év eleji három hetes gázválság után megvoltak a szükséges uniós dokumentumok és a kellő mennyiségű pénz ahhoz, hogy ezen változtatni lehessen, a végső döntés alapján az amúgy prioritást élvező közép-európai projektek annyira kevés forrást kaptak, hogy abból egyik sem tud megvalósulni.

Mélyen a népességarány és a GDP-hozzájárulás alatt részesült ez a terület a csomagból. Ennek oka, hogy a gazdasági válságban a gazdasági újjáépítési csomagban megjelentek összegek a nagy tagállamok költségvetésének szerves részét képezték, ám ezeket valamilyen gikszer folytán nem használták fel. Ezért egy sor olyan projekt került előtérbe, amely ezeknek az uniós tagországoknak a támogatását élvezte. A közép-európai államok pedig nem tudtak olyan támogatást szerezni sem a németektől, sem a franciáktól, hogy az elég lett volna akár egy, e régió számára fontos tervet a megvalósítandók közé emelni - fejtegette a szakértő.

A terület országai számára ezért is nagyon lényeges, hogy összehangolják a megvalósítandó energiaprojekteket: Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Románia és Bulgária hasonló problémákkal küzd, ám kicsi az esélye annak, hogy a jelenlegi helyzetből bármelyikük is egyedül kiutat találjon - fűzte hozzá Szemerkényi Réka.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×