Õrizetbe vették Iránban a Nobel-békedíjas Sirin Ebadi nővérét

InfoRádió / MTI
2009. december 29. 09:21
Sirin Ebadi Nobel-békedíjas iráni ügyvédnő közölte kedden, hogy az ország hatóságai őrizetbe vették nővérét, Nusin Ebadit.

A külföldi száműzetésben élő, 2003-ban kitüntetett asszony hozzátette közleményében, hogy őt akarják zsarolni testvérével.

Ebadi a zavargásokhoz vezető júniusi iráni elnökválasztás idején külföldön volt, s azóta sem tért vissza hazájába. Az ügyvédnő egy novemberi interjúban elmondta, hogy az iráni hatóságok lefoglalták otthoni lakását, Nobel-békedíját, illetve zárolták nyugdíját, bankszámláját és rokonai bankszámláját is. Elmondása szerint azt állítják, hogy 410 ezer dollárral tartozik az adóhivatalnak a békedíj után, noha a vonatkozó iráni törvény értelmében a díjakkal járó pénzösszegek adómentesek.

Mindezek ellenére vissza akar térni hazájába - mondta még a novemberi interjúban -, mert úgy érzi, ott hasznosabb lehet. Ettől még az sem rettenti el, ha az iráni hatóságok megfenyegetik, hogy megérkezését követően adócsalásért őrizetbe veszik. Hangsúlyozta, hogy gyakorlatilag száműzöttként él.