Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A karácsony után az újév is fehér lesz a briteknél

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Karácsony előtt Nagy-Britannia-szerte havazások nehezítették a közlekedést. A brit meteorológiai szolgálat most arra figyelmeztet, hogy 2010. első napjaiban is szokatlanul cudar idő várható a szigetországban.

Nagy-Britanniában enyhe tél várható, a december átlaghőmérséklete pedig közel 4 Celsius-fok lesz - ezt jósolta októberben a brit meteorológiai szolgálat, amely azonban nagyot tévedett, ugyanis a szigetországban idén a szokatlanul hideg telet komoly havazások tarkítják.

Miután karácsony előtt nagy fennakadásokat okozott a télies időjárás, a brit meteorológusok most arra figyelmeztetik az autósokat és az utazókat, hogy a hét közepétől újabb havazás várható. Az előrejelzés szerint a szigetország középső részén több mint 10 centiméternyi hóra kell készülni, Wales egyes részein pedig akár 30 centiméter hó is hullhat.

A hőmérséklet éjszaka mínusz 3 fok alá süllyedhet, amely az enyhe télhez szokott britek számára szokatlan. Az újév első napjai is fagyosak lesznek Nagy-Britanniában, mert a hőmérők napközben sem mutatnak majd nulla fok feletti hőmérsékletet.

A brit szakemberek az egész Csendes-óceáni medence időjárását meghatározó El Nino jelenségre alapozzák éves előrejelzésüket. Az El Nino jelenség néhány évente figyelhető meg, amikor az óceán felszíni hőmérséklete szokatlanul meleg lesz. Ez tipikusan hidegebb telet okoz Európa északi részén, délen viszont enyhe időjárást eredményez a téli hónapokban.