eur:
394.07
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elvi megállapodás az olajvitában

Létrejött az elvi megállapodás Ukrajna és Oroszország között az európai fogyasztóknak szánt orosz nyersolaj jövő évi ukrajnai tranzitjáról, az erről szóló megállapodás szövegét két napon belül aláírják - jelentette be az orosz energiaügyi minisztérium hétfőn este. A minisztérium szóvivője hozzátette: a megállapodás biztosítja az európai fogyasztók hosszú távú és stabil ellátását.

Az orosz-ukrán olajvita hétfőn délután kezdődött, amikor az Európai Bizottság hivatalosan is megerősítette, hogy orosz részről figyelmeztettek arra: az Ukrajnával fennálló anyagi természetű viták miatt gondok adódhatnak az Ukrajnán át Európába irányuló olajszállításban. A Barátság vezetéken át érkező olaj esetleges kiesése elsősorban Szlovákiát, a Cseh Köztársaságot és Magyarországot érintheti, de potenciálisan több uniós tagország is megérezheti a hiányt, ha az tartóssá válna - mondták el hétfőn brüsszeli uniós diplomaták.

Az úgynevezett "Korai Előrejelző Rendszeren" át érkezett figyelmeztetést az uniós illetékesek továbbították a tagországokhoz - közölte délután Mark English, az unió legfőbb végrehajtó testületének ügyeletes szóvivője.

Magyarország felkészült az energiaszállítások esetleges megszakadására - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM). A KHEM közleménye szerint a Transneft arról adott tájékoztatást: az orosz-ukrán vita oka, hogy a szállítást végző Ukrtransnafta nevű cég módosítani kívánja a kőolajszállítások után a Transneft által fizetendő tranzitdíjakat.

A tárca hangsúlyozta, hogy az unió, valamint a Nemzetközi Energiaügynökség elvárásaival összhangban - a rendelkezésre álló készletek szintje jelenleg meghaladja az ország 90 napi átlagos fogyasztását. Utaltak arra is: az Ukrajna felől érkező Barátság vezetéken történő olajszállítások leállása esetén Magyarország Horvátország felől, az Adria vezetéken keresztül is ellátható. Ezt, és a rendelkezésre álló készleteket figyelembe véve az orosz-ukrán viszony esetleges kiéleződése esetén sem kell fennakadásokra számítani Magyarország kőolajellátásában - olvasható a KHEM közleményében.

A Mol ugyancsak hétfőn kiadott közleményében kifejezte, hogy felkészült a helyzet kezelésére. Az olajcég közleménye szerint az Ukrajna felől érkező Barátság vezeték esetleges leállását követően az Adria vezeték megfordítása és folyamatos üzemű importba állítása az elsődleges feladat, és ez mintegy 25-30 napot vesz igénybe.

Az EU - nevük mellőzését kérő - energiaügyi illetékesei is azt mondták az MTI-nek: lényegesen eltér a helyzet az előző téli orosz-ukrán vitától, mert most nem a gáz-, hanem az olajellátásban mutatkoztak olyan jelek, hogy fennakadás lehet a szállításban. Az olajkészleteket az uniós országokban alaposan feltöltötték, és alternatív beszerzési útvonalak szintén rendelkezésre állnak - hangoztatták.

A hétfő este bejelentett elvi megállapodással rendeződni látszik a helyzet, az orosz energiaügyi minisztérium is közölte: nem várható semmiféle fennakadás a fogyasztók olajellátásában. Előzőleg telefonon egyeztetett Jurij Prodan, ukrán tüzelő- és energiaügyi miniszter, valamint Szergej Smatko orosz energetikai miniszter - mondta az ukrán tüzelő- és energiaügyi minisztérium szóvivője.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×