Vádat emeltek a géprobbantással próbálkozó nigériai férfi ellen

InfoRádió / MTI
2009. december 27. 11:23
Az Egyesült Államokban vádat emeltek az ellen a nigériai férfi ellen, aki pénteken megpróbálta felrobbantani a Delta-Northwest Airlines amerikai légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó járatát. A 23 éves nigériai férfi közvetlenül landolás előtt próbálta meggyújtani a nála levő robbanóanyagot, de az utasok észrevették, hogy mire készül és leteperték.

 A Fehér Ház terrortámadási kísérletnek nevezte az esetet. Nemzetbiztonsági források szerint a férfi terve azért nem sikerült, mert a robbanószerkezet nem működött. Kihallgatásán elismerte, hogy kapcsolatban áll az al-Kaida terrorszervezettel. Amerikai illetékesek szerint a férfi két éve szerepel a terroristákkal vagy terrorszervezetekkel való kapcsolattartással gyanúsított személyek listáján.

Közben az Egyesült Államok mellett a nagyobb brit repülőterek is megerősítették a légi járatokra vonatkozó biztonsági előírásokat. Londoni közlés szerint fokozottan ellenőrzik az Amerikába tartó utasokat. A holland terrorellenes ügynökség pedig azt közölte: a férfi a KLM légitársaság járatával érkezett Lagosból Amszterdamba, ahol átjutott a biztonsági ellenőrzésen.