Az amerikai szenátus jóváhagyta a magyar nagyköveti jelölést

InfoRádió / MTI
2009. december 27. 13:19
Az Egyesült Államok szenátusa jóváhagyta Eleni Tsakopoulos Kounalakis kaliforniai üzletasszony jelölését a budapesti amerikai nagyköveti posztra.

A szenátus honlapja szerint a szenátorok közfelkiáltással hagytak jóvá diplomáciai posztokra szóló kinevezéseket, köztük Kounalakisét.

Ez volt egyik utolsó tevékenységük, mielőtt az év hátralévő napjaira berekesztették volna az ülést.

A szenátus külügyi bizottságában december 8-án hagyták jóvá - egyhangúlag - Eleni Tsakopoulos Kounalakis kinevezését. A Demokrata Párt befolyásos adománygyűjtője, az amerikai-görög közösség aktivistája november 18-i meghallgatásán egyebek mellett arról beszélt, hogy nagykövetként
segíteni akarja az amerikai befektetőket Magyarországon, és központi szerepet szán tevékenységében a gazdasági, energiaügyi kérdéseknek.

Kounalakist októberben jelölte Barack Obama elnök a nagyköveti posztra. Az üzletasszony Kalifornia állam egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési cége, az AKT Development Corporation elnöke. Férje Markos Kounalakis újságíró, a Washington Monthly című havi politikai magazin tiszteletbeli elnöke.

A külügyminisztérium novemberben úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy az új nagykövet decemberi szenátusi megerősítése után néhány héttel elfoglalhatja budapesti állomáshelyét.