Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kárpátalján is áradnak a folyók

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az utóbbi napok heves esőzései és a hóolvadás miatt gyorsan áradnak a folyók Kárpátalján, ahol szombaton négy járásban porták és utak kerültek víz alá.

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye Ilosvai járásában alakult ki a legsúlyosabb árvízi helyzet, Ölyvös (Vilhivka) községben 30 porta került víz alá, és 10 ház lakóit kellett költöztetni. Az ár Dolha településen megrongálta a földgázvezetéket, Ilosva (Irsava) járási székhelyen pedig több házat veszélyeztet a víz - adta hírül az ungvári zakarpattya.net.ua internetes hírportál.

A jelentés szerint a rövid idő alatt 3,6 métert áradt Borzsa folyó a Nagyszőlősi járásban, Nagycsongova (Borzsavszke) községnél közel áll ahhoz, hogy átlépje a gátat, amelynek a magasságát a helyiek homokzsákokkal növelik. Hasonlóan veszélyes a helyzet a közeli Nagykomját (Veliki Komjati) településen is.

A Perecsenyi járásban az Ung folyóba ömlő patakok áradása okozta a legnagyobb gondot, több településen 50 portát öntött el a víz. Az Ung a felső szakaszán már elkezdődött az apadás. A Munkácsi járásban Kölcsény (Kolcsino) községben 30 porta került víz alá.

A Borzsa áradása nyomán keletkezett vízátfolyás miatt lezárták a Munkács-Ivano-Frankivszk-Rogatin-Lemberg főutat.

Pénteken Kárpátalján kritikus helyzet alakult ki, mert a pénzügyi megszorítások miatt üzemanyag nélkül maradt a megyei katasztrófavédelmi és a vízügyi hatóság. A hivatalos kijevi látogatáson tartózkodó Oleg Havasi, Kárpátalja kormányzója utazását megszakítva hazatért és intézkedett a szükséges üzemanyag azonnali beszerzéséről.

Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint az illetékes hatóságok - a szombat dél körüli állapotok szerint - ellenőrzésük alatt tartják az árvízi helyzetet Kárpátalján.