eur:
394.25
usd:
370.27
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Incidens zavarta meg a pápa karácsonyi miséjét - videó

A közjóért, az igazságosságért és a békéért való cselekvésre szólított fel az államfőket - és a nemzetek valamennyi vezetőjét - csütörtök éjszakai karácsonyi miséjén XVI. Benedek pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában.

A katolikus egyházfő - aki franciául mondta el homíliáját (szentírást magyarázó beszédét) - az erőszakról való lemondást hirdette, hogy "csak az igazság és a szeretet fegyverét használjuk".

XVI. Benedek a bazilikában összegyűlt több ezer hívő előtt élesen bírálta az önzés jelenségét, legyen szó egyéni vagy csoportos egoizmusról, amely szerinte az érdekek és a vágyak rabszolgáivá teszi az embereket, szembeállítja őket az igazsággal és "elválaszt bennünket egymástól".

A pápa a karácsonyi mise előtt csütörtök délután rövid időre megjelent a pápai lakosztályának egyik ablakában, hogy meggyújtson egy gyertyát, a béke jelképét, és üdvözölje a Szent Péter téren összegyűjt zarándokokat, s egyben megnyissa a téren épített hatalmas - 300 négyzetméteres - betlehemi jászolt.

A karácsonyi mise kezdetét incidens zavarta meg: egy ismeretlen nő a korlátokon keresztül a pápához akart eljutni, s a tumultusban XVI. Benedek elesett, de felállt és folytatta a szertartást, mintha mi sem történt volna.


Federico Lombardi vatikáni szóvivő megerősítette az incidens tényét, s azt hangsúlyozta, hogy a pápa minden jel szerint nem sérült meg, amikor a nő fellökte. Lombardi szerint a nő - akit őrizetbe vett a vatikáni csendőrség - minden valószínűség szerint mentális zavarokkal küszködő személy. Egyes jelentések nem zárják ki, hogy ugyanarról a nőről van szó, aki az egy évvel ezelőtti misén ugyancsak megpróbált a pápa közelébe férkőzni, de akkor még idejében megakadályozták szándékában, s az esetnek nem lett különösebb következménye. A nő az elzárt területre próbált bejutni a bazilikában, amikor a bíborosok menetéhez csatlakozott XVI. Benedek. A tumultusban fellökte Roger Etchegaray bíborost is, aki rosszul lett, s mentővel szállították kórházi kivizsgálásra.

Idén a vatikáni karácsonyi mise a hagyományokkal szakítva most először nem éjfélkor, hanem este tíz órakor kezdődött a Szent Péter-bazilikában. Lombardi pápai szóvivő a döntést ezt egy korábbi nyilatkozatában azzal magyarázta, hogy enyhítenek a XVI. Benedekre váró terheken egy olyan időszakban, amikor amúgy is rendkívül elfoglalt a katolikus egyházfő. Nincs ok az aggodalomra az egészsége miatt - tette hozzá akkor a szóvivő.

XVI. Benedek pápa pénteken délben, a hagyománynak megfelelően a Szent Péter-bazilika központi erkélyéről mondja el karácsonyi üzenetét, s "urbi et orbi" (a városnak és a világnak) áldást oszt a világ számos nyelvén.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×