Lassan lábal ki az orosz gazdaság a válságból

InfoRádió / MTI
2009. december 24. 16:05
Oroszország csak lassacskán lábalhat ki a gazdasági recesszióból és eközben a világ legnagyobb energia exportőreként rendkívül sérülékeny marad külső hatásokra, hacsak nem sikerül enyhítenie függőségén az olaj- és gázeladásoktól - hangsúlyozta Dimitrij Medvegyev államelnök év végi televíziós interjújában.

Az elnök szerint az orosz GDP az idén legalább 8,7 százalékkal csökkent, de jövőre már 2,5-5,0 százalékos is lehet a növekedés.

"A talpra állás lassú lesz. Gazdasági rendszerünk az energia piacra támaszkodik. Modernizálás nélkül gazdaságunknak nincs jövője annak ellenére sem, hogy hatalmas természeti kincsekkel rendelkezünk" - mondta.

Dimitrij Medvegyev 2008 májusi hivatalba lépése óta már több alkalommal szólalt fel az ország olaj- és gázexport függőségének csökkentése mellett.

A GDP 8,7 százalékos csökkenésével 2009 lehet az orosz gazdaság legrosszabb éve 1991 óta, amikor a Szovjetunió összeomlását követően a gazdasági teljesítmény több mint 10 százalékkal esett.

Medvegyev elődje, a jelenlegi miniszterelnök Vlagyimir Putyin még a magas nyersanyag árakra, rohamosan emelkedő belföldi keresletre, valamint az orosz iparmágnások hatalmas külföldi hitelfelvételeire épülő gazdasági fellendülés idején regnált.