eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Meghaladta az ezer milliárd dollárt az Egyesült Államok terrorellenes háborújának összkiadása

Elemzők szerint már meghaladta az ezer milliárd dollárt az Egyesült Államok terrorellenes háborújának összkiadása. Barack Obama amerikai elnök tegnap írta alá a jövő évi védelmi költségvetést. A 636 milliárd dolláros büdzsé 128,3 milliárd dollárt irányoz elő az iraki és az afganisztáni háborúra.

Barack Obama december 1-én hozta nyilvánosságra az új afganisztáni stratégiáját, amelyben 30 ezer újabb katona kiküldését irányozta elő fél éven belül. Az ehhez szükséges forrásokat az elnök várhatóan februárban kéri majd a kongresszustól, amikor előterjeszti az állami kiadások tervét a 2011-es évre.

Washingtoni elemzők szerint a 2001. szeptember 11-ei New York-i és washingtoni terrorcselekmények után indított terrorizmus ellen harc költségeibe nemcsak az iraki és az afganisztáni háború kiadásai tartoznak bele.

Ott szerepelnek a hosszú lejáratú szerződések költségei a hadfelszerelést szállító alvállalkozókkal, katonai létesítmények építésére, sebesültek kezelésére, az elesett katonák családjainak és a háborús veteránok megsegítésére, a nagykövetségek őrzésére, illetve más dolgokra szánt összegek. Az iraki háború összesen 748 milliárd, az afganisztáni háború pedig 300 milliárd dollárba került.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×