Meghaladta az ezer milliárd dollárt az Egyesült Államok terrorellenes háborújának összkiadása

InfoRádió / MTI
2009. december 22. 06:52
Elemzők szerint már meghaladta az ezer milliárd dollárt az Egyesült Államok terrorellenes háborújának összkiadása. Barack Obama amerikai elnök tegnap írta alá a jövő évi védelmi költségvetést. A 636 milliárd dolláros büdzsé 128,3 milliárd dollárt irányoz elő az iraki és az afganisztáni háborúra.

Barack Obama december 1-én hozta nyilvánosságra az új afganisztáni stratégiáját, amelyben 30 ezer újabb katona kiküldését irányozta elő fél éven belül. Az ehhez szükséges forrásokat az elnök várhatóan februárban kéri majd a kongresszustól, amikor előterjeszti az állami kiadások tervét a 2011-es évre.

Washingtoni elemzők szerint a 2001. szeptember 11-ei New York-i és washingtoni terrorcselekmények után indított terrorizmus ellen harc költségeibe nemcsak az iraki és az afganisztáni háború kiadásai tartoznak bele.

Ott szerepelnek a hosszú lejáratú szerződések költségei a hadfelszerelést szállító alvállalkozókkal, katonai létesítmények építésére, sebesültek kezelésére, az elesett katonák családjainak és a háborús veteránok megsegítésére, a nagykövetségek őrzésére, illetve más dolgokra szánt összegek. Az iraki háború összesen 748 milliárd, az afganisztáni háború pedig 300 milliárd dollárba került.